Åklagare Magnus Elving på plats i Rwanda. Foto: Maria Sjöqvist / Sveriges Radio
Gävle/Rwanda

Folkmordsrättegången fortsätter i Rwanda

6:45 min

Frilansjournalisten Arvid Hallberg rapporterar direkt från Rwanda där rättegången mot den Gävlebo som står anklagad för folkmord nu pågår.

Under tre veckor är delar av Stockholms tingsrätt på plats i Rwanda för att besöka några av de brottsplatser där folkmordet ska ha skett.

– Det är ingen som ifrågasätter att den här massakern ägt rum på de här platserna. Utan det handlar ju om åklagaren måste knyta de åtalade till handlingar på de här platserna för att ha ett starkt åtal, säger frilansjournalisten Arvid Hallberg.

Försvarsadvokaten till den misstänkte Gävlebon hävdar i sin tur att hans klient inte varit på dessa platser vid de aktuella tidpunkterna.

– Åklagaren ville inte heller diskutera bevisvärdet med oss från media som var på plats. Så vi får se imorgon och den kommande veckan vad vittnesförhören som börjar här i domstolen i Gigali, säger Arvid Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista