1 av 3
På Båtbackens skola serveras varje dag 110 portioner. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
2 av 3
På Båtbackens skola slängs nästan ingen mat alls. Runt ett kilo om dagen bara. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
3 av 3
Kerstin Andersson är kokerska på Båtbackens skola och hon är stolt över maten. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
JÄRVSÖ

"Tar närodlat och näruppfött när jag kan"

"Vi är stolta över maten, det är ett av våra kännetecken"
1:33 min

Båtbackens skola, en mil sydost om Järvsö, serverar dagligen 110 portioner mat. Här utgår maten i första hand inte från vilket utrymme budgeten ger utan i stället är ledorden gott och lokalproducerat.

– Det jag kan ta närodlat och näruppfött, typ oxkött, det tar jag ju från bönder runt omkring. Potatis likaså, ägg och de grönsaker jag kan ta, säger kokerskan Kerstin Andersson.

Hur ser oxen ut när den kommer?

– Den är styckad i fina delar. Då blir man ju lycklig. Det är jättefint kött. Man vet att barnen gillar det när man lagar från grunden.

Gunilla Bölja är förskollärare och rektor för Båtbackens skola och hon tänker mycket på skolbarnens mat.

– Vi pratar och tänker mycket om maten. Vi är stolta för maten, för det är en av våra kännetecken här tycker vi. Vi satsar på närproducerat och ekologiskt så långt det är möjligt. Vi pratar också mycket med barnen om det här med svinn och det har vi nästan ingenting, säger Gunilla Bölja.

Från pappas älgslakteri
Arvid Björsö är en av eleverna på skolan och han tycker att skolmaten är god.

Vet du var köttet du äter kommer ifrån?

– Det kan komma från min pappas älgslakteri, men jag vet inte riktigt, säger Arvid Björsö.

Slänger ni mat någon gång?

– Ibland och ibland inte. Det blir nog inte mer än ett kilo om dagen.

Kokerskan Kerstin Andersson är på det hela taget nöjd med skolmaten, men hon hoppas förstås att det kan bli ännu bättre.

– Jag skulle önska att jag hade mer tid och ork att ha mycket mera lokal mat och kunna utveckla det här ännu mer än vi gjort, säger Kerstin Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".