1 av 4
Frågan är hur mycket föroreningarna i snön påverkar miljön när den sen lagras i koncentrerat på snödeponier? Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
2 av 4
Nils Sundman och Birgitta Norström tror inte att Norrlandssnön är särskilt miljöfarlig, men har sina funderingar kring hur vägsaltet påverkar miljön? Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
3 av 4
På Ektippen i Söderhamn har tiotusentals kubik snö redan lagrats, det blir rekordmycket innan vintern är över. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
4 av 4
Ektippen avvattnar Lugnsjöns naturreservat med dess rika fågelliv, men miljöinspektör Herman Claesson tror inte att tippen har någon större miljöpåverkan. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Söderhamn

Klarar miljön rekordsnön?

2:41 min

Den snörika vintern har fyllt länets snödeponier. Till Ektippen i Söderhamn har det sen nyår fraktats rekordmycket snö och frågan är om den ökade mängden – med allt vad snö innehåller – kommer att få några miljömässiga konsekvenser?

P4 Gävleborg träffar Nils Sundman och Birgitta Norström på promenad efter gamla Sandarnevägen där snödeponin Ektippen ligger ett par stenkast bort.

– Är det ren snö är det ingen fara, säger Nils.

– Tar man snö härifrån stan är det inte så farligt, tror Birgitta.

Från deponin rinner en bäck vidare som avvattnar Lugnsjöns naturreservat.

Ni är inte rädda att området ska bli försurat?
Nils: – Nej, det tror jag inte.

Birgitta: – Jag vet inte hur mycket man saltar inne i stan? Klart att kör man i salt var och varannan dag och tippar så kan det  bli problem i längden.

På snödeponin Ektippen i Söderhamn ligger redan tiotusentals kubikmeter snö packad och Karina Nylander som är servicechef på kommunens tekniska kontor säger att snön förmodligen kommer att finnas kvar till september. Klart är att så handlar det om ett rekordår.

– Vi började att slunga före nyår, det har vi aldrig gjort förr, säger Karina Nylander.

Snö kan vara avfall
Enligt Miljöbalken så betraktas snö som fraktas undan som avfall, vilket innebär att den ska lagras på en plats så att den ger så liten miljömässig skada som möjligt.

Men någonstans måste snön förstås ta vägen för att inte utgöra en säkerhetsrisk i exempelvis tätorter.

Vi knackar på hos kommunens miljöinspektör Herman Claesson och får besked om att miljön kring Ektippen hittills är okänd.

– Det har inte mig veterligt gjorts några undersökningar mer än visuellt.

Varför det?
– Det har inte ansetts nödvändigt, jag tror inte det är något större bekymmer.

Men behövs det inte tas prover för att se hur marken påverkas av snömängderna och dess eventuella miljögifter?
– Jo, det är mycket möjligt att det behövs göras stickprov. Men platsen Ektippen är bra belägen.

Men är det inte så att den avvattnar Lugnsjöns naturreservat?
– Ja, vi ska inte gå händelserna i förväg och måla allt för svart på väggen kring snön. Vi ska faktiskt besöka Ektippen efter vintern tillsammans med de som ansvarar för snöröjningen.

Christian Höijer

Foto: Sveriges Radio

Tel:  026-66 65 26
christian.hoijer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista