Gävleborg

Politikerflykt i Gävleborg

1:31 min

Gävleborgs politiker i kommunfullmäktige flyr ämbetet. Enligt statistik från Valmyndigheten har 80 kommunpolitiker i Gävleborg hoppat av från sin roll som förtroendevald i kommunfullmäktige sedan valet 2010. Det innebär att nästan vart femte ledamot i Gävleborg hoppat av.

Efter valet 2010 tillträdde totalt 436 ledamöter i kommunfullmäktige i länets kommuner och nu - tre år efter valet har nästan var femte politiker hoppat av.

Lena Franksson är före detta ordförande för Moderaterna i Ockelbo, men sitter nu som ledamot i kommunfullmäktige efter att sex ledamöter från partiet hoppat av:

– Det tyvärr inte så jättepopulärt att engagera sig i politik. Man gör ju det mesta på sin fritid och man får inte betalt för det, så det gäller ju att man intresserad, säger hon.

Enligt SCB så hävdar drygt sextio procent som valt att lämna att det beror på personliga skäl. Tjugoen procent uppger politiska skäl som anledning och resterande säger att beslutet tagits på både personlig och politisk grund.

I Gävleborgs län så är det de största partierna som tappar flest ledamöter: Socialdemokraterna har haft avhopp i alla kommuner utom Gävle och Hudiksvall, och totalt står de socialdemokratiska avhoppen för nästan en tredjedel i länet.

Valmyndighetens siffror visar även att - varannan Sverigedemokrat har hoppat av.

Men allra flest avhopp har Moderaterna i Ockelbo. I valet fick man fyra mandat i kommunfullmäktige, och sedan dess har alltså sex ledamöter lämnat. Lena Franksson menar att det finns flera orsaker till avhoppen:

– Folk har bytt jobb och fått högre befattningar. Eller så har de startat eget företag och därför har de inte tid.

– Sen hade vi turen att få många unga med på vallistan till kommunfullmäktige. Men det visade sig att de var lite för unga - för senare skulle de börja studera och då flyttade dem ju ifrån Ockelbo och lämnade då också sin plats som ledamot i kommunfullmäktige, avslutar Franksson.