Kungsgården

Barnen kräver närproducerad mat

1:54 min

Åttaåriga William Haga i Kungsgården har startat en undersökning och namninsamling bland skolkamraterna med krav på att det ska serveras svensk mat i skolan. Kompisarna på Kungsgårdens skola skriver friskt på och de vuxna häpnar nu över det stora intresse för lokalproducerad mat som alla ungar på skolan plötsligt fått.

"Jag vill veta vad det är i maten!", "Det ska vara ekologiskt kött så att man vet att djuren har haft ett bra liv!" och "Det är fel att maten kommer från andra länder!".

Så lyder några kommentarer i klass 2 på Kungsgårdens skola sedan åttaåriga William Haga genomfört en enkät bland sina skolkamrater och samlat i namn i protest mot att matbespisningen ofta serverar importerad mat.

Värnar kvalitet och miljö

Kravet på närproducerad mat har vuxit sig starkt hos de flesta sedan William förklarat varför han genomför sitt upprop mot utländsk mat:

– Jag gör det eftersom vi inte vet vad som hamnar i maten när den fraktas så långt. Dessutom blir det både dyrt och miljöfarligt med långa transporter, säger han.

Det var sådana insikter som en dag plötsligt föranledde William att gå från ord till handling. Själv är han van vid mat från sina morföräldrars gård och ställer nu krav på samma höga kvalitet också i skolan.

Kocken får stå till svars

Skolkamraterna har hakat på och det är tufft för skolans kock Ingrid Larsson som nu måste stå till svars när ungarna ansätter henne med besvärliga frågor om var kycklingen kommer ifrån och liknande:

– Jag svarar förstås som det är, att kycklingen kommer från Thailand, säger hon.

Men Ingrid Larsson kan också ge lugnande besked.

– Mycket av maten är redan lokalt producerad. Vi har pannkakor från Ockelbo, mjölk från Gefleortens mejeri och både frukten och grönsakerna har producerats lokalt, konstaterar hon

Inspirerad av TV

Williams klasslärare Britt-Marie Edvardsson är stolt över barnens engagemang. Hon tror att det är hästköttsskandalen och den ökande uppmärksamheten kring lokalproducerat i media som nu också trängt ända ner i klass två på Kungsgårdens skola.

 – Jag vet att William fått sina idéer genom att titta på ett inslag i "Lilla Aktuellt" som handlade om hur mat transporterades fram och tillbaka över hela världen. Därför kräver nu barnen mer svensk mat och då helst också närproducerad svensk mat, säger hon.

 Kostchefen hamnar i hetluften

Namnlistorna ska barnen tillsammans med sina krav ta med sig till nästa matråd där också Sandvikens kostchef Maria Eriksson deltar. Och det bli inte helt lätt att förklara hur kommunens upphandling av skolmat begränsas av upphandlingsreglerna, menar hon:

 – Jag måste försöka förklara för barnen att vi begränsas av upphandlingsreglerna.  Vi kan vid upphandlingen inte fråga efter enbart svensk mat, bara beskriva vilken sorts mat vi vill ha, säger hon.