Av de invalda ledamöterna i Gävleborgs tio kommunfullmäktige, är det vanligare att en kvinna hoppar av sitt uppdrag i förtid. Nästan var fjärde kvinna hoppar av, medan mer än var sjunde man sitter kvar. Statistik från Valmyndigheten.
Gävleborg

Fler kvinnor än män som lämnar politiken

"kan tänka mig att det är svårare att vara kvinna i kommunfullmäktige"
1:44 min

Det är fler kvinnor än män som väljer att lämna sitt politiska uppdrag i förtid. Det visar statistik från Valmyndigheten. Tidigare i dag rapporterade P4 Gävleborg om att totalt åttio ledamöter i kommunfullmäktige har lämnat sina uppdrag i förtid i Gävleborgs län, och av dem är 57 procent kvinnor.

När 436 ledamöter valdes in i kommunfullmäktige i Gävleborgs kommuner för tre år sedan var bara 43 % av dem kvinnor. Trots det står kvinnor för majoriteten av de som lämnat sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige.

Maria Öqvist var tidigare moderat politiker i Ockelbo men valde att hoppa av redan efter 3 månader.

– Jag kan tänka mig att det är svårare att vara kvinna i kommunfullmäktige. Man lyssnar kanske mer om det är en man som står där och pratar, svarar hon.

Uppfattade du det så när du satt med i kommunfullmäktige?

Det var ju mest män som pratade - ja, det blir annat när de kliver upp - de har väl högre stämma när de pratar.

– Jag hoppade av på grund av att jag inte delar moderaternas politiska åsikter längre. Och för att det tog mycket tid, säger Öqvist.

– Man var tvungen att läsa mycket och skapa sig en uppfattning, och jag kände att jag inte hade tid.

Skulle du kunna tänka dig att sitta i kommunfullmäktige i ett annat parti?

– Ja,  jag tror att om man är intresserad och brinner för det så skulle man göra sig tiden.

Johnny Persson i Ockelbo, har också hoppat av från sin plats som moderat i kommunfullmäktige. Han hoppade av på grund av att han fått jobb i Stockholm och därför inte hinner med arbetet som politiker.

Johnny berättar också om varför han tror så många kvinnor lämnar kommunpolitiken:

– Jag tror att många kvinnor också har en väldigt svår situation med jobb, hem, barn, dagis och så vidare.

– Jag tror kvinnor har en större belastning än män har på det sättet.

– Jag har svårt att tro att det beror på dålig stämning inom politiken, utan jag tror på att det blir en väldigt jobbig privat situation, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".