Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Söderhamn

Rättegång i dag om läckt råtallojla

Publicerat torsdag 21 februari 2013 kl 12.30
Miljöåklagare Christer B Jarlås: "råtallolja inte så ofarlig som företaget påstår"
1:48 min
Arizona Chemicals personalchef Karl Butler välkomnar prövningen i Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

I dag står företaget Arizona chemicals i Söderhamn inför rätta för ett mindre utsläpp av råtallolja 2008. Ett slarv ledde då till att mellan 300 och 1 000 liter råtallolja läckte ut i vattnet. Miljöåklagare Christer B Jarlås vill att företaget fälls för miljöbrott och får böta minst 80 000 kronor i en företagsbot.

– Råtalloljan är kletig, påverkar miljön och kan skada sjöfåglar. Dessutom innehåller den även ämnen som kan vara besvärande för människor och skadliga för vattenlevande organismer, berättar miljöåklagarae Christer B Jarlås.

– Så jag menar bestämt att råtalloljan inte är så ofarlig som företaget påstår.

När råtallolja skulle pumpas från en cistern till en annan så läckte det ut mellan 300 och 1 000 liter. Orsaken var slarv och dåligt underhåll, det erkänner Arizona Chemicals själva.

Men utsläppet är inte så miljöfarligt som åklagaren påstår anser företaget. Det är något som Hudiksvalls tingsrätt kommer få ta ställning till. Arizona Chemicals personalchef Karl Butler som fanns med vid dagens rättegång anser att det är bra:

– Vi jobbar med ständig förbättring inom Arizona Chemicals. Vi åtgärdade utsläppet så fort vi upptäckt det - med vår egen och kontrakterad personal som var där med slamsugningsbilar.

– Så det är jätteviktigt att få en provning i rättegången i dag, och det välkomnar vi, säger Butler.

Utläppet 2008 är en bråkdel av den mängd som läckte ut 2011 då 800 000 liter råtallolja rann ut i vattnet. Men tingsrättens dom i det här målet kommer att få stor betydelse menar miljöåklagare Christer B Jarlås.

– Just för farlighetsbiten i det väntade åtal som ska väckas mot Arizona Chemicals så har det här en viss betydelse för det senare utsläppet.

Hur långt har ni kommit där?

– Den utredningen är i det närmaste klar. Jag väntar mig att jag ska få ett färdigt förundersökningsprotokoll inom de närmaste månaderna, svarar Jarlås.

Flera läckor av råtallolja från Arizona Chemicals

2008 
Läckte 300 till 1 000 liter på grund av lossningsledning mellan två cisterner.

2011
Läckte ut 800 000 liter råtallolja. Orsaken oklar.

2012
Litet utsläpp 400 liter på grund av hål i en kondensatorslang i en cistern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".