Bollnäs

Pensionärer tar en svängom

1:36 min

Ingen är för gammal för en sväng om, tycker PRO i Bollnäs som varje fredag anordnar motionsdans på Kulturhuset. Mer än hundra pensionärer brukar medverka. Lars och Inger Krantz, som ingår i PROs danskommité, beskriver responsen som mycket positiv.

– Vi får mycket beröm och mycket ros, det får vi verkligen. De tycker det är jättetrevligt och att vi gör det bra som anordnar de här danserna. Så det är lugnast att vi fortsätter ett tag, skrattar Inger Krantz.

– På fredag kväll är alla stolar nedplockade, orkestern är på plats och vi har spotlights på orkestern. Så dimmar vi ner här i lokalen och det blir väldigt tjusigt och mysigt, berättar Lars Krantz.

På fredagskvällarna är det livat i Peter Stormaresalen på Kulturhuset i Bollnäs när över hundra pigga pensionärer träffas för att dansa. Ända sen renoveringen av Kulturhuset blev klar så har Lars och Inger Krantz varit med och ordnat dans på regelbunden basis. Ett bra och roligt sätt att hålla igång och bra tillfällen för ensamma äldre att komma ut och umgås, tycker de.

Orkestrarna som spelar är ofta själva pensionärer med lång erfarenhet av att spela till dans.

– Ja det är ju modern dans, alltså foxtrot. I den här åldersgruppen som dansar här så finns det ju många som vill ha lite "gammel tjo", så då lägger vi in någon gammal bit också. En hambo, en shottis eller en vals.

Motionärerna kommer hela vägen från Ljusdal i norr och från Gävle i söder. Men det finns ett problem, berättar Lars Krantz, det saknas karlar:

--Ja men får ju försöka med mun mot mun-metoden. Att de damer som är här och dansar, om de har bekanta, att de ber dem att komma hit och dansa. Prova en gång, för det är jätteroligt. Det finns inga hinder alls för att inte gå och motionsdansa en fredagskväll, tycker Lars Krantz.