Söderhamn

Stökigt på Söderhamns bibliotek

1:45 min

Det är otrevligt att besöka biblioteket i Söderhamn tycker Kerstin som bor i kommunen. Eftersom biblioteket ligger vägg i vägg med systembolaget dras missbrukare in till värmen. Vissa dagar är det mer problem än andra.

Enligt Kerstin som inte vill uppge hela sitt namn är det flera som känner obehag att besöka biblioteket i Söderhamn.

– Det är jättesmutsigt därinne och det känns inget trevligt att vara där.

Vad är det som är otrevligt?

– De står utanför och röker, de är på fyllan och de sitter och dricker. Personalen mår dåligt och vi andra som vill gå in. Det är inte trevligt att sätta sig och läsa en tidning eller bok.

De dagar när pensionen betalas ut blir ljudnivån högre och berusningsgraden större i läsrummet alldeles till höger om ingången till biblioteket. Det är inte bara besökare som tycker det är otrevligt. Det här är även ett problem för personalen säger bibliotekschefen Nils Rundkvist.

– Det är ett arbetsmiljöproblem för vi får ägna så mycket tid åt det här. Att försöka få dem som inte bör vara inne att gå ut och torka upp efter dem. Det gäller både toaletter och borden där de sitter för det slaskas och spills en hel del.

Den här vintern har det varit extra besvärligt på biblioteket tycker Nils Rundkvist. Dels har det varit en kall vinter, dels verkar antalet missbrukare vara fler än tidigare. Dessutom stängdes Värmestugan i somras. På något vis måste problemet lösas.

– Vi håller på att rekrytera en centrumvärd som ska ha sin bas på bibliotektet och som dels ska störa och hjälpa till med att hålla ordning bland missbrukarna och också verka för att besökarna ska känna sig tryggare. Man kan vända sig till han eller henne.