hälsingland

Projekt för att stärka invandrartjejer vill ha fortsatt stöd

1:37 min

I tre år har ett stort antal unga invandrartjejer i Hälsingland träffats för att stärka sina självförtroenden, känna trygghet och ha trevligt. Och när studieförbundet NBV i vår avslutar sitt treåriga projekt Stärkande kraft så är det med förhoppningen att hitta ny finansiering för kommande år. För ambitionen är dels att verksamheten ska leva vidare i länet, och dels att den kan gå på export till Dalarna.

– Det här är mina tjejer som jag ska ha tjejgrupp med nu klockan två. Vi ska samlas här och sedan ska vi gå till NBV, säger ledaren Tima Eklund som står utanför Norrtullskolan i Söderhamn och väntar in sina tjejer som precis avslutat sina lektioner.

– Vi träffas en gång i veckan och så gör vi olika aktiviteter samtidigt som vi går igenom olika planer för att stärka tjejer. Vi ger dem bättre självförtroende och en chans att umgås med andra tjejer, fortsätter hon.

Camilla Sandström som är projektledare för Stärkande kraft, säger till P4 Gävleborg att hon tror att receptet för att integreras på ett lyckosamt sätt är att först ingå i grupp där man känner sig trygg.

Studieförbundet NBV har under dom tre åren haft stöd från Arvsfonden för att driva projektet och avlöna ledare, och förhoppningen är nu att tjejgrupperna som finns i Söderhamn, Bollnäs, Ovanåker och Ljusdal ska fortsätta också i höst. Dessutom hoppas man kunna ta konceptet vidare till Dalarna.

Vad är det ni gör?

– Det är olika aktiviteter, alltifrån simning och basket till kick-boxning och bowling, säger Tima Sandström.

Två av tjejerna som är med är Ister Ali och Housna Abdi:

– Jag har fått ett brev på posten.

Och där stod det att ni kunde vara med?

– Ja, för det är tråkigt att stanna hemma.

Vad tycker du är det roligaste?

– Att gå till badhuset.