Söderhamn

Öppna Söderhamn kräver medborgare

1:32 min

Det finns en brist på öppenhet och demokrati i Söderhamns kommun. Det anser ett flertal invånare som startade en protestlista på nätet och som 238 personer undertecknat.

 Upprinnelsen till protesten är uppsägningen av stadsarkitektet som de anser inte gick till på ett schysst sätt. Det hela har nu resulterat i ett medborgarförslag som lämnats in till kommunfullmäktige.

– Vi vill att det tas upp så att vi kan diskutera hur en oberoende granskning och en genomlysning kan gå till, för det är det enda vi vill, säger Helena Torstensson.

Gruppen som lämnat in medborgarförslaget vill att det görs en genomlysning av den kommunala ledningsorganisationen av en oberoende part.

Idag finns det folk som inte vågar säga vad de tycker av rädsla att mista sina jobb hävdar Ingrid Bergström Nilsson.

– Det upplevs vara lågt i tak inom kommunen och att det finns en rädsla hos kommunanställda att uttrycka kritik eller annat som sticker ut och det är inte bra om man vill ha ett öppet demokratiskt samhälle.

238 har skrivit under förslaget, ungefär en procent av invånarna. Vad tycker ni om det?

– För oss är det jätteviktigt att vi ens kunde komma fram med ett förslag. Och att så många modiga vågat skriva på, för det är där skon klämmer. Det är många som tystas och inte törs säga vad de tycker med risk för sitt eget och det vill vi inte ha, säger Helena Torstensson.

Vad säger du Ingrid. Vad vill ni uppnå med medborgarförslaget?

– Att det ska bli högt i tak! Att den demokratiska processen utvecklas och att det blir nånting som alla medborgarna kan känna sig trygga och bekväma i.