Bollnäs

Kokbokspris till Viola från Bollnäs

1:34 min

Det blev vinst för Viola Adamsson från Bollnäs och kokboken "Nordens bästa mat" i kategorin världens bästa skandinaviska kokbok vid Gourmand World Cookbook Awards.

Viola Adamsson tog emot priset vid en internationell gala som hölls i Paris i helgen, och hon är givetvis strålande glad såhär några dagar efteråt.

– När de ropade upp mitt namn skrek jag. Det var en fantastisk upplevelse. Så roligt, och vilken upplevelse, säger hon.

Trenden går mot hälsosammare mat men inte olika slags dieter. Och den här kokboken "Nordens bästa mat" är ett bevis på ett nytänk menade juryn.

Boken bygger ju på det forskningsprojekt i Bollnäs som Viola Adamsson drev 2008. 87 deltagare åt en specifik nordisk kost för att visa vilken effekt en modern nordisk kost har på hjärtat och hur blodfetterna påverkas.

Vad priset som världens bästa skandinaviska kokbok får för betydelse är svårt att veta menar Viola Adamsson men det är hedrande tycker hon.

– Det är ju ett bevis på att det man jobbat med, krigat för och stökat med under så lång tid får ett erkännande, säger hon.

Hur kändes det att kliva upp på podiet och ta emot det här priset?

– Ja jag var så lycklig att jag bara gick där och flyttade undan dem som stod i vägen där på röda mattan och gick rakt fram till podiet där jag fick ta emot det här diplomet, säger Viola Adamsson.