Längdskidor

Jörgen Brink satsar på fjärde raka Vasaloppsvinsten

1:41 min

På söndag ska delsbosonen Jörgen Brink försöka vinna Vasaloppet för fjärde året i rad. För att lyckas med det finns han just nu i Harsa i Ljusdals kommun där han finslipar formen. 

Och enligt Jörgen Brink finns förutsättningarna för en ny seger till helgen.

– Formen är på uppåtgående tycker jag, det känns stabilt och som att jag är i bra fas med vad jag tänkt. Säsongen har varit ganska mycket som vanligt då jag varit ganska mycket sjuk i december och därför har fått ändra lite i min träning. Efter det har det sakta men säkert stegrats upp. Jag har inte känt den där riktiga formen än, men på söndag hoppas jag att jag ska vara bättre än tidigare under säsongen, säger Jörgen Brink.

I torsdags kom Jörgen Brink till Harsa för att börja sin uppladdningen inför Vasaloppet. Han kör två pass om dagen och däremellan är det äta och vila som gäller. Och Brink lämnar inget åt slumpen. När P4 Gävleborg träffar honom försöker vi skaka hans hand, men där tar det stopp.

– Jag försöker undvika det, så handspriten går varm här för tillfället. Jag tar det lite extra försiktigt nu sista tiden så att det inte blir någonting, säger han med ett skratt.

Tre år i rad är det delsbosonen Jörgen Brink som har korsat målinjen först av alla i Mora. Och tanken på att få göra det en fjärde gång är en stark drivkraft för Brink.

– Det skulle ju vara stort såklart. Det är ju därför jag fortsätter i princip också. Nu känns det som att jag verkligen har chans på en fjärde seger, men jag vet också att det är mycket som ska stämma. Det är inte bara att åka dit och hämta ut segern utan allt måste klaffa, säger Jörgen Brink.

Vasaloppsveckan är nu i full gång och bland av de över 65 000 deltagarna finns hela 2 404 kämpar som kommer från Gävleborg. Och Gävleborg tillhör de län i Sverige där intresset för Vasaloppet har ökat mest. Antalet åkare har ökat med tolv procent jämfört med 2012. Det enligt statistik som Alecta tagit fram.