Söderhamn

Ny aktivitetspark ska väcka insomnande stadsdel

2:10 min

Nu ska Söderhamns insomnade stadsdel Norr få nytt liv. I planerna finns bland annat en ny aktivitetspark för ungdomar till en beräknad kostnad på två miljoner.

En som gillar planerna är 15-åriga Mona Mahamoud.

– Jag tycker det är bra, säger hon.

Behövs det några aktiviteter för dem som bor här på Norr?

– Ja, basket och sånt där.

Den basketspelande 15-åringen Mona Mahamoud har tur, för basket är just en av dom aktiviteter som planeras i den nya två miljonerssatsningen på en aktivitetspark på Norr i Söderhamn. Men tanken är att mer ska hända här i området där massor av tomma hyreslägenheter rivits under 2000-talet av det kommunala bostadsbolaget Faxeholmen. Ytterligare närmare två miljoner finns avsatta i projektet Norrsken som ska öka trivseln bland dom 2 600 boende i området. Anette Cowlin på kommunen projektleder Norrsken.

– Det är ett viktigt område i Söderhamn. Det ligger centralt och nu har det skett rivningar som har gett öppningar i stadsbilden, så nu har vi möjligheter att jobba med utveckling som skapar mötesplatser, säger hon.

En av mötesplatserna är just den planerade Aktivitetsparken där åtta föreningar är med och utformar planerna. Bland annat finns en skateboardpark, fasta bordtennisbord, basketplan, konstgräsplan, BMX-bana för cykel och boulebana i planerna. Vintertid ska det finnas en isplan och skidspår.

I förlängningen hoppas man att nya föreningar skapas i området där det finns ett stort tomrum. Ingen av kommunens 49 idrottsföreningar bedriver någon verksamhet för barn och ungdomar här.

– Det behövs mötesplatser där man kan träffa varandra. Det skapar också trygghet att lära känna varandra, säger Anette Colwin.

Pengar för Norrsken finns fram till 2015, flera andra projket ska utformas med dom boende i området för att öka trivseln. Odlingslotter och gång- och cykelvägar för att nämna något. Och bland de söderhamnare P4 Gävleborg pratat med är satsningarna i området välkomna.

– Ja, det tycker jag faktiskt. Speciellt för ungdomarna att de får större chans att ha kul och göra bra saker. All satsning på ungdomarna tycker jag är bra, säger söderhamnaren Tima Eklund.