Gävleborg

Hästar försvinner spårlöst i Gävleborg

2:21 min

Fler än 600 hästar försvinner spårlöst från Gävleborg varje år, enligt Länsstyrelsen. Hästägaren Christer Carlsson beskriver en skrämmande verklighet där myndigheternas bristande kontroll lett till en illegal marknad där hästar som ska avlivas istället säljs direkt från stallbacken till okända köpare. Därifrån transporteras djuren hundratals mil till slakterier runt om i Europa.

– Det finns folk som smyger runt på stallbacken och har fått ett tips om att hästen ska slaktas, och erbjuder kontanta pengar på runt en tusenlapp och leder iväg hästen på en transport genom Europa. Det spelar ingen roll att benpiporna sticker ut här och var och att man krossas under andra djur som slängs ovanpå varandra i de här transporterna. Så länge hjärtat slår kan man få betalt för det, säger Christer Olsson.

Christer Carlsson började jobba med hästar för 50 år sedan, och gör det fortfarande. Han målar upp en skrämmande bild av hanteringen av uttjänta hästar. Förutom att de skickas till slakt utomlands så tror Christer Carlsson att det är vanligt att ägaren begraver sitt djur på gården utan tillstånd från Länsstyrelse och kommun. Anledningen kan vara att det blir betydligt billigare än att gå till veterinären. Där kan avlivning och omhändertagning av kroppen kosta flera tusen kronor.

– Många drar sig nog för den kostnaden och gräver ner hästen själv på sin egen gård istället.

Enligt Mariana Femling, som är rådgivare på Länsstyrelsen, så dör det betydligt fler hästar än vad som rapporteras till myndigheterna. Femling uppskattar att en tiondel av Gävleborgs omkring 15 000 hästar dör varje år. Men knappt hälften av dom döda hästarna rapporteras in till länsstyrelsen vilket innebär att uppskattningsvis mellan 600 och 800 hästar försvinner spårlöst varje år.

– Fyra procent av hästbeståndet går varje år till destruktion, slakt, kremering eller grävs ner. Det är ju omöjligt att det bara är fyra procent av hästarna som tas bort varje år, så lång livslängd har inte våra hästar, säger Mariana Femling.

Det är olagligt att begrava kadaver utan tillstånd från Länsstyrelse och kommun, och för att föra ut en häst ur landet krävs det också hälsointyg. Jordbruksverket är den myndighet som ansvarar för djurskyddsfrågor och Länsstyrelsen ska se till att djurskyddet sköts ute i länet. Men det finns inget centralt register över hästarna och kontrollerna i Gävleborg är näst intill obefintliga.

– Jag ska inte säga att det är en tickande bomb, men det är ju en hantering som vi som håller på med den här sporten känner till men inte vill ta i, säger travtränaren Christer Carlsson.

Isak Engström
isak.engstrom@sverigesradio.se