Söderhamn

23-åring åtalad för PMA-dödsfall

1:36 min

Nu väcks åtal för dödsfallet i Söderhamn vid nyår då en man avled efter att ha tagit den ecstacyliknande drogen PMA. Det är en 23-årig man som åtalas för att ha vållat mannens död genom att ge honom drogen.

Det var natten till den 29:de december som den 23-årige mannen hjälpte en annan man att injicera en livsfarlig mängd av drogen PMA i en lägenhet i Söderhamn. Enligt åklagare Christer Sammens så har den 23-årige mannen gjort sig skyldig till brottet 'grovt vållande till annans död' eftersom han injicerade mannen med drogen även fast han visste eller borde ha insett att dosen var livsfarlig.

23-åringen åtalas också för grovt vållande till kroppskada då han efter att ha injicerat mannen med den dödliga dosen även injicerat en kvinna med samma drog, även hon var nära att dö i överdos men klarade sig.

Sune Nordh vid polisen i Söderhamn säger till P4 Gävleborg att det här fallet var det första med dödsdrogen PMA i Söderhamn någonsin, och drogen är väldigt ovanlig i Sverige i huvudtaget. Han berättar även att drogen inte används av erfarna missbrukare, eftersom dom känner till riskerna.

PMA är en förkortning för parametoxyamfetamin, en drog som är mycket svår att dosera då förmågan att bryta ner drogen skiljer sig mycket mellan olika individer. Oftast säljs den också under falska namn. Det säger Katarina Hermansson, läkare vid beroendecentrena i Gävleborg.

– Man tror att man köpt eller fått i sig något annat än vad det faktiskt är, och då doserar man ju som det man är van vid, och när man inte får samma effekt så tar man mer eftersom det är ruseffekten man är ute efter. Det leder sedan till en överdos med oregelbunden hjärtrytm, hjärtinfarkt, andningssvårigheter, kramper, koma och död, säger hon.

Utöver dessa två åtalspunkter så åtalas 23-åringen tillsammans med en 30-årig man för innehav av drogen PMA samt för att ha misshandlat en man i början av januari i år. Den 30-årige mannen åtalas också för inbrott.

P4 Gävleborg har försökt att nå åklagare Christer Sammens för en kommentar.