Gävleborg

Ikea stoppar försäljning av köttbullar i 14 länder

3:33 min

Tjeckiska inspektörer har hittat hästkött i Ikeas köttbullar. Ikea stoppar nu försäljningen av alla köttbullar i Sverige och köttbullar från den aktuella produktionsomgången i ytterligare 13 länder.

Ikea har tidigare, när den europeiska hästköttsskandalen drog igång, testat sitt kött och då visade de testerna inga spår av hästkött, säger Sara Paulsson, pressansvarig för Ikea Sverige.

– Vi måste utreda de här ytterligare nu. Vi får skicka på nya tester till oberoende laboratorier, säger Sara Paulsson.

Hur stor kontroll har ni av den mat som ni säljer runtom på Ikeavaruhusen?

– Det här kontrolleras genom olika standards, det finns certifieringar och vi har hela tiden produktanalyser av oberoende ackrediterade laboratorier.

Hur kan det då komma sig att det kan finnas spår av hästkött i köttbullarna?

– Tidigare innan den här diskussionen kom upp har inte vi heller varit de som kontrollerat det. Nu har vi kontrollerat det och vi ser allvarligt på att det ändå kan innehålla hästkött genom de tester som har funnits i Tjeckien. Det måste vi kontrollera vidare och det är därför vi väljer att helt stoppa försäljningen, säger Sara Paulsson.

Ikea har nu förutom i Sverige även stoppat försäljningen av köttbullar i ytterligare 13 länderi Europa. Det gäller köttbullar ur den produktionsomgång som de tjeckiska myndigheterna hittat hästkött i. Köttbullar från andra produktionsomgångar finns fortfarande att köpa i de berörda länderna.

De länder som är berörda är Slovakien, Tjeckien, Ungern, Frankrike, Storbritannien, Portugal, Italien, Nedländerna, Belgien, Spanien, Grekland, Cypern och Irland.

– På den svenska marknaden har vi valt att stoppa försäljningen av alla köttbullar på Ikea tills vidare, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikeagruppen.

Det var tjeckiska myndigheter som upptäckte hästkött i Ikeas köttbullar. Enligt Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland, har det gjorts tre prover, och i ett fall hittade man hästkött.

Man vet på Ikea ännu ingenting om omfattningen av det eventuella hästköttet. I testet som de tjeckiska myndigheterna gjorde kan man inte se hur stor andel hästkött som fanns i köttbullarna, enligt Ikea. Enligt Sara Paulsson tillverkas de flesta köttbullarna i europeiska Ikea-varuhus av Dafgård.

Om uppgifterna stämmer är det första gången hästkött hittas i produkter som tillverkas i Sverige.