Gävle

"Sätraåsen som gäller"

1:39 min

Kommunsstyrelsen i Gävle beslutade vid sitt möte idag att slå fast sin avsikt att bygga en ny fotbollsarena på Sätraåsen i Gävle.

Beslutet handlar om att en gång för alla göra klart att kommunen nu ger upp satsningarna på gamla Strömvallen till förmån för en ny framtida arena. Det säger kommunstyrelsens vice ordförande, socialdemokraten Per Johansson.

– Ja, jag tycker att man kan tolka det på det viset. Det är Sätraåsen som gäller för en etablering för en fotbollsarena. På vilket sätt får framtiden utvisa, säger han.

99 miljoner kronor avsatta att rusta gamla Strömvallen räcker inte till en ny arena - men det är alltså inte det viktiga med kommunstyrelsens avsiktsförklaringen i dag. Det viktiga är alltså att markera att det från och med nu är Sätraåsen och inte Strömvallen som framtiden handlar om. Och det är också den borgerliga alliansen helt med på säger Per-Åke Fredriksson, folkpartistiskt oppositionsråd i Gävle.

– Ja, så här långt. Idag tar vi ju bara ett beslut om att det är Sätraåsen som vi ska arbeta vidare med, men den ekonomiska frågan kvarstår, säger han.

Men det är viktigt att ta den här avsiktsförklaringen idag, annars kommer man kanske inte alls få spela allsvensk fotboll i Gävle.

– Nej, så kan det ju faktiskt bli. Om inte Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) ser att det inte finns något annat beslut än att fixa i ordning Strömvallen, och gör inte kommunen det då kommer de inte tillåta att det spelas någon fotboll på Strömvallen. Så de måste ju se att det arbetas på en annan lösning, säger Per-Åke Fredriksson.