Bollnäs

Arkitekttävlingen om Brotorget avgjord

1:44 min

Det blev bidraget Hjärta som vann arkitekttävlingen om utformningen av Brotorget i Bollnäs. Bakom förslaget stod KARAVAN arkitektur & landskap AB.

Det presenterades idag vid en priscermoni på Kulturhusets stora scen av juryns ordförande arkitekt Christina Olsson.

– Det hade ett väldigt övergripande grundkoncept som blev mycket fördelaktigt då det går att utveckla så mycket, det ger alltså stor flexibilitet, säger hon.

Det vinnande bidraget blev alltså Hjärta Bollnäs och arkitekterna Karin Danielsson och Kristina Ehrstedt i Karavan är mycket glada.

– Vi är jätteglada och nöjda med vårat förslag.

Vad har ni för förhoppningar nu då?

– Ja vi hoppas ju att man ska genomföra det här förslaget inom en nära framtid, och vi ser fram emot att jobba tillsammans med kommunen och utveckla det vidare.

Hur mycket det här kommer att kosta är inte klart inte heller när bygget av Brotorget kan komma igång. Därför går det inte att säga om Brotorget kommer att uformas helt enligt förslaget säger stadsarkitekten Bajir Haijo.

– Det är bara början än. Förslaget ska nu utvecklas i samarbete med det vinnande företaget och en arbetsritning ska tas fram, säger han.

Folkpartisten Ingrid Hammarberg som är ordförande både i kulturutskottet och handikapprådet hoppas att arbetet kan komma igång snarast.

– Men det första och det viktigaste är att påbörja själva Brotorget. Det har engagerat väldigt många det här, och det är en förtroendefråga. Vi är skyldiga våra medborgare att visa att nu tar vi nästa steg, säger hon.