Gävle

Kommunen planerar ett hospice

1:51 min

Redan nästa år ska Gävle kommun inviga ett hospice för att yngre patienter ska få bättre vård i livets slutskede. Det lovar omvårdnadsnämnden som sedan i höstas utrett vården av döende patienter.

I dag tvingas många yngre dö på ett äldreboende, och det duger inte tycker nämndens socialdemokratiska ordförande Lena Lundgren:

- Det kan på ett sådant ställe vara svårt att ta emot sina barn och anhöriga som vill komma och hälsa på sin mamma, pappa eller nära släkting. För yngre människor, mitt i livet, blir det en konstlad miljö, konstaterar hon.

Ett alternativ behövs

Enligt Lena Lundgren är det därför nödvändigt att kunna erbjuda yngre döende patienter ett nytt, bättre alternativ. Ett slags Hospice - alltså ett hem som är särskilt anpassat för den som ska gå bort.

- Om man inte kan, vill eller törs vårdas hemma, är kommunen skyldig att erbjuda ett särskilt boende under den sista tiden. Och då ska det vara "skräddarsytt" för den person det gäller, säger hon.

Bjuder in stiftelsen Själaro

De flesta dör hemma med stöd av hemsjukvården och landstingets palliativa team, men det behövs alltså precis också den typ av Hospice-vård som stiftelsen Själaro i Gävle redan i detalj planerat för. Och som första kommun i länet öppnar nu omvårdnadsnämnden i Gävle famnen för stiftelsen, säger Lena Lundgren:

- Ja, vi vill samarbeta med stiftelsen Själaro. Om det leder till att vi öppnar ett Hospice eller på något annat sätt utvidgar vår verksamhet återstår att se - men något nytt alternativ till äldrevården räknar jag med att kunna inviga nästa år.

Ett steg mot bättre vård

Beslutet om Gävleborgs första Hospice är alltså ännu inte taget, men för stiftelsen Själaros grundare Lucy Braga som länge önskat starta ett Hospice är Gävle kommuns besked ändå bara glädjande:

- Jag tycker att det är kanon! Det är jättebra! Och i framtiden är det nog också fler kommuner som kommer att vakna till och förstå värdet av att obotligt sjuka kan få bättre vård och de anhöriga en bättre stöttning.