Sandviken

Oro i Sandviken efter fyra överfall

1:15 min

Den senaste tiden har flera överfall skett i Sandviken. Polisen utreder just nu fyra fall där unga flickor angripits utan att ha gripit någon misstänkt. I Sandviken är oron stor efter överfallen.

Astrid Haraldsson går i nian, och hon har funderat på hur hon skulle reagera om någon hotade henne.

– Om någon skulle hota mig med en kniv..vad skulle man göra då? Vem ska jag ringa? Ska jag ringa? Vad ska jag säga? Ska jag springa därifrån?, säger hon.

– Man är rädd och kollar runt omkring sig. Man är orolig men man går ut ändå, säger Maria Sjölin.

I natt var det dags igen
Senast i natt var en 14-årig flicka nära att bli våldtagen på Nya Bruket sedan en man knuffat omkull henne och försökt få av henne kläderna. Men mannen föll själv och flickan kunde smita in i en port och komma undan. Polisen har ingen misstänkt men har börjat knacka dörr i området i jakt på vittnesuppgifter.

Elisabeth Ferner är förälder till en 16- och 17-åring och har tänkt på överfallen i Sandviken.

– Det är klart att man tänker på det. Det är ju fruktansvärt! Man är ju orolig att det ska hända något när de är ute på kvällar och nätter.

Vad kan man göra som förälder?

– Se till att man har koll på dem, att man har kontakt på telefon och se till att de kommer hem på nätterna, säger hon.

– Man försöker tänka på att det ska vara ganska tryggt ute ändå, men när en sådan här sak kommer upp känner man sig osäker och rädd, och det känns otryggt. Man kan ju inte alltid vara på plats och man hoppas att man får tag på de skyldiga, säger Mikael Gyllner.

Polisen knackar dörr
Polisen har ingen misstänkt men har börjat knacka dörr i området i jakt på vittnesuppgifter, och man har i dag suttit i möte angående överfallen.

Mikael Hedström, presstalesman på Gävleborgspolisen säger att de inte kan fastställa att det rör sig om samma gärningsman.

– Det kan vi inte riktigt uttala oss om än. Det som vi vet är att om vi tittar på signalementen på de två första överfallen - den 17:e februari - så är det samma signalement på gärningsmannen. Men på de två senaste tillfällena det senaste dygnet så vill vi behålla signalementen för oss själva för vi är förvånade över att vi inte har fått in några uppgifter från allmänheten, och då tänker vi så här att...det kanske är bättre att vi inte tar något signalement utan alla som har varit ute vid den aktuella tidpunkten tänker till vad de har sett och vad de har hört. Har man sett en händelse där en flicka har verkat orolig och rädd för en man och att hon blir förföljd - kontakta isåfall polisen och berätta vad ni har sett, säger Mikael Hedström.

Reporter Isak Engström
isak.engstrom@sverigesradio.se