Gävle

Viktig pusselbit om miljonförskingringen

1:47 min

När den kvinnliga tjänsteman som misstänks för att under sex års tid ha förskingrat totalt 20 miljoner kronor inom Gävle kommun förstod att hon skulle upptäckas såg hon till att betala tillbaka 100 000 kronor till kommunen. Enligt åklagaren Ulf Back är det en just nu viktig pusselbit i brottsutredningen som tyder på att kvinnan i det ögonblicket började förbereda sin flykt.

– Redan 7:e november görs en återbetalning till Gävle kommun på de här felaktigt överförda 100 000 kronorna. Vid den tidpunkten kan den misstänkt ha anat att hon var på väg att upptäckas, säger kammaråklagare Ulf Back.

Men sedan försvann hon den 12:e november...Hon hade några dagar på sig att förbereda sig menar du?

– Ja, just det.

Inga spår efter det
Och försvann gjorde hon. Trots tips om att hon har setts både utomlands och i Gävle, trots att hon överfört pengar till utländska konton och trots att hon efterlysts finns det efter 12 november 2012 inte ens några elektroniska spår efter henne. Och den tystnaden i cyberrymden är oroande säger Ulf Back.

– Ja, oroande i den meningen att de konton som hon har använt där fanns det inte särskilt mycket pengar kvar. Det kan ju innebära att personen använde andra konton eller har tillgång till andra sätt att försörja sig och förflytta sig, säger han.

Åtalstiden måste förlängas
Kvinnan är vid liv, men håller sig effektivt undan - det utgår polisens utredare från säger Ulf Back. Men samtidigt saknas alltså alla livstecken från henne och åklagaren tvingas därför nu backa från sin tidigare målsättning att kvinnan ska kunna gripas och åtalas senast den 23 april.

– Med största sannolikhet så kommer jag begära förlängd tid. Skulle personen gripas kommer vi med största sannolikhet inte kunna hålla den tiden.

Har utredningen kört fast nu när polisen inte kan hitta henne?

– Ja, i den meningen att vi inte har någon misstänkt att förhöra så har vi kört fast, men utredningen fortsätter, säger kammaråklagare ulf Back.