Gävleborg

Dags för unga att söka sommarjobb

1:31 min

Det är fortfarande långt till sommaren men redan nu måste unga i länet tänka på sommarjobb. I vissa av Gävleborgs kommuner är sista ansökningsdag redan i mitten av mars för dom feriejobb som gymnasieungdomar kan söka. Att kommunen kan erbjuda unga jobb har många positiva effekter, säger Elin Hallenberg, personalassisten på Bollnäs kommun.

– Det är en chans för ungdomarna att testa på arbetslivet, vissa har inte varit ute och jobbat tidigare. Men sen så är det även viktigt för oss att få marknadsföra de tjänster vi har och så har vi ju pensionsavångar kommande. Då är det ju ett sätt att underlätta för rekryteringsbehovet som kommer finnas, säger Elin Hallenberg.

I Gävleborgs län så erbjuder dom allra flesta kommunerna sommarjobb till unga. Allt från 20 platser i Ockelbo till runt 400 i Gävle.

Inte de vanliga arbetsuppgifterna
Bollnäs kommun satsar mycket på jobb inom äldreomsorgen där rekryteringsbehovet kommer bli stort framöver. Men även inom barnomsorg, parkskötsel och handikappomsorg finns platser, säger Elin Hallberg:

– Det är ju inte de vanliga arbetsuppgifterna man gör utan det är mer att man är med, till exempel inom äldreomsorgen kan man läsa tidningen och hjälpa till med enklare sysslor.

Albin Öst, 17 år från Bollnäs, hade sommarjobb via kommunen förra året på en förskola, det var kul tyckte han:

– Ja men det är ju skitbra. Det är lätt att söka och lätt att komma in, så det är bra.

Vill jobba som badvakt eller konditor
Bredvid Albin står Samuel Eyob, han kommer ha full upp med sin fotbollskarriär i sommar, men om han ville jobba så skulle han söka via kommunen:

– Jag skulle kunna jobba med något inom idrott eller aktiviteter. Badvakt, eller nåt sånt.

Sextonåriga Isabella Bergström vill helst sommarjobba på ett konditori. Hon tänker inte söka genom kommunen till sommaren:

– Nej jag tror jag vill hitta ett eget, själv liksom.