Mikael Söderström, chef för tillståndsenheten på Gävleborgspolisen. Foto: Isak Engström / Sveriges Radio.
Gävleborg

Möjlighet att lämna in vapen till polisen

1:37 min

I dag startar polisens vapenamnesti, vilket innebär att den som har ett illegalt skjutvapen kan lämna in det till polisen utan att straffas för olaga vapeninnehav.

Orsaken till amnestin är att man vill minska antalet illegala vapen ute i samhället. Men vapnen som lämnas in är snarare slitna gamla jaktbössor än vapen som kan tänkas komma till användning vid brott. Mikael Söderström är chef för tillståndsenheten hos Gävleborgspolisen.

– Så kan det nog vara, men syftet med amnestin är ju att få vapen som kan komma i brottslingars händer. Vi misstänker väl att de här vapnena inte alltid förvaras enligt gällande bestämmelser. Jag tror att det kan komma in ett och annat vapen som använts vid brottsliga sammanhang också eftersom personen får vara anonym, men jag tror inte det är den stora kategorin inlämnare under de här tre månaderna, säger han.

När det inte är vapenamnesti kan man åtalas för olaga vapeninnehav om man dyker upp med ett vapen och saknar tillstånd. Mikael Söderström berättar att det kan ge fängelse upp till sex månader. Den förra vapenamnestin var 2007. I Gävleborg lämnades då 500-600 vapen in enligt Mikael Söderström.

– Det var ju mycket jaktgevär och enstaka enhandsvapen naturligtvis, men mycket äldre vapen som folk har haft liggandes på vindar, i förråd och i stugor såg det ut som då många var i dåligt skick.

En man, Jan Nilsson, har kommit in med sin morfars gamla hagelbössa. Han har tillstånd för den men vill ändå bli av med vapnet. Han berättar varför.

– På grund av att det bara har legat inlåst i ett skåp på mitt jobb. Det känns olustigt ifall det skulle komma någon att göra ett inbrott och stjäla vapnet, för det är ju funktionsdugligt.

Är det just för att det är vapenamnesti?

– Ja det var då jag kom och tänka på det. Jag hade kanske kunnat lämna in det när som helst eftersom jag har licens för det, men det här gjorde att jag kom till skott, säger Jan Nilsson.

Isak Engström
isak.engström@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista