Annika Bergström, turistchef i Hudiksvall, hoppas på fler turister till Gävleborgskusten i framtiden. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio.
Gävleborg

Gävleborgskusten visar upp sig på båtmässan

1:32 min

Kommunerna längs gävleborgskusten tar för första gången genensamma tag för att visa upp sig på Sveriges största båtmässa.

"Allt för sjön" heter båtmässan som öppnar i Älvsjö utanför Stockholm i helgen. Totalt väntas cirka 100 000 besökare. Annika Bergström är turistchef i Hudiksvall.

– Vi vill dels utveckla företagandet som finns längs kusten, men framförallt är vi på båtmässan för att tala om att vi finns till och vad vi har att erbjuda för att locka båtturismen upp till våra trakter också, säger hon.

Hittar folk inte hit?

Nej, och det finns en rädsla för Gävlebukten och den ska vi försöka få bort, säger Annika Bergström.

Kommunerna Gävle, Söderhamn, Hudiksvall och Nordanstig samarbetar för att berätta om vad som finns i vattnen norr om Roslagen. Det är första gången som kusten exponeras vid den stora Båtmässan "Allt för sjön" som lockar ca 100 000 besökare. Här kan folk vända sig till Gävleborgsmontern under tio dagar för att få veta att det finns ett 60-tal gästhamnar och massor att upptäcka i Gävleborg.

– De vill förhoppningsvis se och uppleva vad vi har att erbjuda i land, och jag tror också att de vill handla ganska mycket och bunkra upp så att man har vad man behöver på båten, säger Annika Bergström.

Vad är det för önskemål som finns?

– Ett behov som finns som är kopplat till att kunna handla är att det ska finnas cyklar i gästhamnarna så att man kan ta sig från båten till butiken.

Hasse Persson

Tel: 070-588 72 83
hasse.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista