1 av 2
Stefan Larsson på Wallbergs Åkeri. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio.
2 av 2
Rolf Berg, utvecklare på Ljusdals kommun. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio.
Ljusdal

Stormöte om ny timmerterminal i Ljusdal

"Det här skapar ju arbetstillfällen"
1:30 min

För första gången samlar landshövding Barbro Holmberg och Region Gävleborg 30 intressenter för att diskutera en framtida timmerterminal i Ljusdal.

Stormötet sker imorgon och en av deltagarna är Stefan Karlsson från Ljusdalsföretaget Wallbergs åkeri.

– Det här är första gången de stora aktörerna på VD-nivå är med och resonerar tillsammans med landshövdingen, trafikverket och kommunen. Affärerna runt biobränsle är redan gjorda i Mälardalen och det här skapar ju arbetstillfällen, säger han.

Vad förväntar du dig kommer ske efter det här mötet?

Det är att man inser att det är nu eller aldrig man ska sätta sig ner och köra en gemensam terminallösning. Annar sär ju praxig det att var och en har sin yta att jobba på.

Det är Region Gävleborg tillsammans med landshövning Barbro Holmberg som kallar till mötet som är väldigt viktigt inom ett området där det ännu inte funnits någon lösning, och tiden går menar landshövdingenn i en kommentar. Det är viktigt att steg tas nu så att inte "trätåget" passerar Ljusdal med dess goda förutsättningar, säger Barbro Holmberg.

För Ljusdal handlar det först om att flytta dagens omlastning av timmer i centrum och sedan hitta en stor gemensam terminallösning.

– Det är viktigt parterna får träffas nu, det är ju ett år sedan vi hade någon riktig skjuts i det här, säger Rolf Berg, utvecklare på Ljusdals kommun.

Kan det blir något av det här när alla får mötas?

– Det hoppas jag absolut, det är ju den linje vi har haft hela tiden är att det här ska komma till stånd. Den stora punkten är naturligtvis att lösa finansiering, säger Rolf Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".