Sven-Erik Lindestam. Foto: Sveriges Radio
Söderhamn

Kommunalråd postitiv till racingbana

"Positiv till en motorstadion"
1:28 min

Helsinge motorstadion på gamla F15 i Söderhamn kan bli en riktigt bra racingbana. Söderhamns motorklubb har stora visioner för området och vill utveckla verksamheten.

Innan det kan bli verklighet vill klubben ha ett tio årigt hyresavtal med kommunen för att kunna satsa. Sven-Erik Lindestam som är kommunalråd i Söderhamn tror inte det ska bli några bekymmer.

– Utan att föregå någonting så skulle jag vilja säga att det är jag positiv till att arbeta för. Detaljplanen måste vara på plats innan man kan teckna något, men jag är positiv till en motorstadion, säger han.

Idag hyr Söderhamns motorklubb av kommunen ett år i taget men för att kunna utveckla motorstadion vill klubben ha ett tio-årigt arrendeavtal, men då krävs en ny detaljplan.

Bland annat ska det göras en naturinventering och förekomst av fornlämningar. Det ska också undersökas hur grundvattenmagasinet påverkas och göras bullermätningar. Dessutom ska miljöföroreningar efter flygflottiljens verksamhet kartläggas.

Arbetet påbörjades i januari och det kan ta uppemot ett år innan detaljplanen är helt klar berättar tjänsteman Dick Nilsson.

– Vi hoppas att vi under våren och sommaren ska kunna komma ut med det här på samråd, säger han.

Varför tar det så lång tid?

– Det är beroende på komplexiteten hos de här utredningarna.

 Men med tanke på att man redan är på området och bedriver verksamhet, känns det inte onödigt komplicerat att man måste fastställa en detaljplan?

– Det kan tyckas så, men det är ju också ett sätt att visa och ge en rättighet att man får vara på platsen. Då kommer det inte ifrågasättas, säger Dick Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".