Hanna Nordell, Lynn Måhlen och Ingrid Thyr med böckerna om Katitzi. Foto: Isak Engström / Sveriges Radio.
Gävle

Utställning ska öka kunskapen om romernas situation

"Lite extra svårt för romer"
1:31 min

I vår kommer romernas situation aktualiseras i Gävle. Några lokala aktörer går ihop och anordnar en konstutställning, filmfestival, föreläsningar och samtal om romernas historia och nuvarande situation.

Målet med evenemanget är att öka kunskapen bland allmänheten. Hanna Nordell på Gävle konstcentrum hoppas att många unga kommer för att lära sig mer.

– Vi har ett bra och pedagogiskt program på Gävle konstcentrum med samarbeten från förskolan och uppåt. Vi kommer att se den här utställningen tillsammans med olika barngrupper, diskutera och arbeta med de här frågorna och de visuella uttrycken, säger hon.

På utställningen kommer det att finnas böcker där läsaren får följa flickan Katitzi, en ung rom som kommer till Sverige. Böckerna är självbiografiska och skrivna av den nu döda författaren Katarina Taikon. Hanna Nordell berättar vad Katitzi upplever i Sverige.

– Dels den här typen av vardagsrasism genom att hon blir kallad zigenare, ett ord hon inte känner till och inte förstår. Hon får också vara med om att hennes familj inte får vara på en viss plats särskilt länge utan blir bortkörda, säger Hanna Nordell.

Förutom själva utställningen på konstcentrum anordnar "kulturhus Lättings" en filmfestival under några dagar där filmer om romer av romer ska visas för att lyfta fram romska berättelser och livsöden. Den sista aktören är Asylkommitén i Gävleborg. Där jobbar Ingrid Thyr som menar att romer har det tuffare i asylprocessen än andra invandrare. Det vill hon belysa.

– Misstron är större. De blir inte trodda. Det är ju ett allmänt problem för asylsökande, men vi har tyckt oss märka att det är lite extra svårt för romer, säger hon.

Isak Engström
isak.engstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".