Det är nästan omöjligt att ringa med mobiltelefonen för John och Catharina Smensgård i Torrbergsbo. Foto Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Ovanåker

Panik när huset brann och mobilen bara fungerade på övervåningen

"Huset brann och telekabeln hade brunnit av"
1:48 min

I Torrbergsbo i Ovanåkers kommun fungerar mobiltelefonen mycket sporadiskt. När familjen Smensgård behövde den som bäst i januari förra året då huset brann gick det bara att få kontakt från husets övervåning. Eftersom det är långt till närmaste granne fanns inget annat att göra än att springa upp och ringa berättar Catharina Smensgård.

Catharina Smensgård i Torrbergsbo vaknade av att det brann i husets källare. När hon skulle ringa räddningstjänsten gick det inte eftersom telefonkabeln brunnit av. Hon tog då mobiltelefonen och sprang runt i huset för att hitta en signal.

– Jag hittade ett ställe på övervåningen och då var branden på väg upp i trappen från källaren.

In till centrala Edsbyn är det ungefär nio kilometer från Torrbergsbo. Här är det stora problem att kunna ringa med mobiltelefon berättar John och Catharina Smensgård.

– Ena dagen går det bra vid ett fönster. Nästa dag måste du gå till ett annat fönster. Trejde dagen ska du stå ute på gården. Klättra upp på ett fordon eller..

– Vissa dagar går det inte alls då måste man åka härifrån för att få kontakt. Jag har provat ibland och det kan ta sex, sju kilometer innan man får kontakt , säger John Smensgård.

Det var i slutet av januari förra året som John och Catharina Smensgård väcktes av att det brann i källaren. Eftersom elden bränt av kabeln till den fasta telefonen var de helt beroende av mobiltelefonen som de inte kunde lita på. Att de skulle hamna i den här situationen hade de aldrig kunnat föreställa sig.

– Man har ju funderat mycket på det efteråt när man sett hur pass sårbart det är när telefonerna inte fungerar. Och när vi har ett system i Sverige där man har rätt att komma i kontakt med räddningstjänst och ambulans och annat. 

– Ja man har ju fått höra många gånger att det ska gå att komma fram till 112 fast det är dålig mottagning. Men det fick vi ju se att det funkade inte.

Vad tycker ni om det då?

– Det är ju väldigt allvarligt! tycker John Smensgård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".