Petra Einarsson, vd för Sandvik Materials Technology, utsågs igår till näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer. Foto: Micke Lundström / Veckans Affärer
Sandviken

Petra Einarsson är näringslivets mäktigaste kvinna

"Jag vill vara en inspiration"
5:16 min

Petra Einarsson, vd för Sandvik Materials Technology, utsågs i gårkväll till näringslivets mäktigaste kvinna av tidningen Veckans Affärer.

Det är femtonde året i rad som tidningen sammanställt en lista över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor, och i år toppas den alltså av Petra Einarsson som är vd för Sandvik Materials Technology.

– Det känns överväldigande och hedrande förstås, och jag är väldigt glad att jag har fått det här priset, säger Petra Einarsson.

Vad betyder ett sånt här pris?

– Min förhoppning är att det kan fungera som inspiration för både män och kvinnor att mångfald är viktigt för svenskt näringsliv, och framförallt då för Sandvik som jag brinner mest för.

Petra Einarsson bor i Torsåker i Hofors kommun och har jobbat på Sandvik sedan 1990. Hon blev högsta chef för SMT, med drygt 7000 anställda, 1 februari i år, och var dessförinnan chef för produktområde rör inom SMT.

– Det är väldigt hedrande att få ett sånt här pris med tanke på alla andra framgångsrika kvinnor som också var nominerade. Det är så att man får nypa sig själv i armen lite.

Hur hade du tänkt att fira det här?

– Det blir nog något glad champagne och sen är det tillbaka till jobbet, säger Petra Einarsson med ett skratt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".