Landshövding Barbro Holmberg bjöd in till stormöte om timmerterminal i Ljusdal. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio.
Ljusdal

Viktigt steg mot timmerterminal i Ljusdal

"Ytterst viktigt att få en samverkan"
1:31 min

Ett viktigt steg för att skapa en stor timmerlastningsterminal för tåg togs i dag när väldigt många från skogsnäringen för första gången samlades i Ljusdal.

Det var på inbjudan av Region Gävleborg och Landshövding Barbro Holmberg som närmare 30 personer kom för att sätta fart på lösningen av en stor timmerterminal Ljusdal.

– Jag hoppas vi ska hitta en långsiktig lösning där vi har en bred förankring av alla intressenter. Vi är ju flera som har stora skogsinnehav i de här delarna, och behöver förflytta dem till andra delar av landet, säger Per Matses, vice vd för Svea Skog.

Skogsägarföreningen Mellanskog ska leverera biobränlse till Fortum i Stockholm motsvarande 800 miljoner kilowattimmar. Här finns massor av skogsenergi hos medlemmarna säger föreningens vd Sture Karlsson.

– Vi anser det ytterst viktigt att få en samverkan runt en sådan här strategisk infrastrukturinvestering här uppe, säger han.

Trätåg som lastat om timmer i Ljusdal under 25 år för industrierna runt Gävle planerar nu en egen terminal i Kläppa 1 km bortom den nuvarande som ligger i centrum. En ny storterminal i Bränta kan dröja.

– Vi vill driva vårat projekt mot Kläppa och det är finansieringen av Bränta som måste bli löst. Sen är vi inte omöjliga att samarbeta med andra, säger Trätågs vd Olle Pettersson.

Inriktningen är att Trätåg har en ny egen terminal inom ett år, Olle Petterson om dagens stormöte.

– Det var väldigt bra att vi var samlade här tillsammans med kommunen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".