"Så länge det finns jobb kommer våra ungdomar åka dit" säger Anna-Karin Hainsworth, Sektionschef på Arbetsförmedlingen i Gävle. Foto: Joakim Oldeen / Sveriges Radio.
Gävleborg

Norsk kritik skrämmer inte Arbetsförmedlingen

"Fri rörlighet på arbetsmarknaden"
1:18 min

Sex kommuner i Gävleborg ingår i ett projekt för att hjälpa arbetslösa ungdomar att söka jobb i Norge. Men i grannlandet tycker Dag Aarnes på norska näringslivets huvudorganisation att arbetskraftsinvandringen är ett problem eftersom Norges egen ungdomsarbetslöshet stiger snabbt. "Norge kan inte rädda sverige från ungdomsarbetslöshet" sa han till NRK.

På arbetsförmedlingen i Gävle oroas inte sektionschef Anna-Karin Hainsworth över uttalandet.

– Han blåser upp en storm i ett vattenglas, så länge det finns jobb så kommer våra ungdomar att åka dit. Det är en fri rörlighet på arbetsmarknaden, säger hon.

Det blev en världsnyhet att Söderhamns kommun hjälpt unga arbetslösa med exempelvis hyra i Oslo i deras jakt på jobb i Norge. I år har 5 andra kommuner i Gävleborg hakat på samme idé och totalt ska 150 ungdomar emigrera och söka lyckan i grannlandet till väst. Och det kan ingen hindra dem från menar Anna-Karin Hainsworth.

– Det är alltid arbetsgivaren som väljer vem de vill anställa. Har de en svensk ungdom som är lämpligast för det här jobbet, då är det ju den som kommer att få arbete, säger hon.

Än har inga ungdomar lämnat Gävleborg för Oslo under arbetsförmedlingens och kommunens regi. Men 20 personer är aktuella för erbjudandet, och konkurrensen är hård.

– Det är klart att det är många ungdomar som vill åka och som är intresserade. Där tittar vi på dem som bedömmer att de har en möjlighet att anpassa sig till samhället och har möjlighet att få ett arbete, säger Anna-Karin Hainsworth.

Isak Engström
isak.engstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".