Hudiksvall

Hemtjänsten i Hudiksvall får konkurrens

"jättekul att vi fått vår första privata utförare av hemtjänst"
0:56 min

Ett nystartat lokalt företag erbjuder hemtjänst i Delsbo, Bjuråker och Svågadalen. Det innebär att den kommunala hemtjänsten i Hudiksvall nu får konkurrens.

I går godkände Hudiksvalls kommun sin första privata utförare av hemtjänst. Hedmans Omsorg & Service AB heter de - ett nystartat lokalt företag som valt att vara verksamma i Delsbo, Bjuråker och Svågadalen, det skriver Hudiksvalls kommun i ett pressmeddelande.

Valfriheten inom hemtjänsten har införts enligt lagen om valfrihetssystem, LOV - vilket innebär att den som fått hemtjänst beviljad kan välja själv vem som ska utföra vederbörandes insatser inom hemtjänsten.

Linda de Beau är LOV-samordnare på Hudiksvalls kommun. Hon är glad över att det första privata företaget godkänts:

– Det är jättekul att vi har fått vår första privata utförare av hemtjänst nu. De kommer vara ett valbart alternativ från och med 1:a april, säger de Beau.

Varför är det viktigt?

– Vi har ju infört valfrihet inom hemtjänsten i Hudiksvalls kommun, och då är det kul nu att vi fått en privat utförare.

Kerstin Hedman har tillsammans med sin syster startat aktiebolaget som ska erbjuda hemtjänst till boende i Dellenbygden. I början tänker de själva jobba med kunderna men de har som målsättning att inom en snar framtid kunna rekrytera timanställda efter behov.

Hedman meddelar att företaget inte har några kunder än men i Ljusdal och Nordanstig har intresset varit stort för privat hemtjänst. Hon tror att det finns alla möjligheter för hennes verksamhet att gå bra i framtiden.

Linda de Beau på Hudiksvalls kommun tror också att det finns utrymme för att fler privata aktörer ska etablera sig på hemtjänstmarknaden.

– Vi hoppas på det, avslutar de Beau.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".