Telefonen hos Ing-Marie Granath har en speciell teknisk lösning. Foto Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Bollnäs

Elöverkänsliga drabbas när fasta telenätet monteras ned

"Jag mår dåligt av det helt enkelt"
1:46 min

Nu när det fasta telenätet håller på att monteras ned och ersättas av mobil lösning är oron stor bland de elöverkänsliga. De klarar inte av att vistas nära mobilmaster på grund av strålningen. Risken är nu stor att många blir isolerade när kopparkabeln ersätts med mobiltelefoni. En som mår dåligt av mobiltelefoner är Ing-Marie Granath i Hällbo.

Ing-Marie Granath är elöverkänslig och bor därför isolerat utan el. För henne är tryggheten den fasta telefonen, som är ombyggd med speciell teknik som gör att hon klarar av att använda den.

– Då har man inte tekniken i luren där man hör och pratar i utan en bit bort med luftslangar emellan. Och det fungerar ganska bra.

Men nu finns ett stort orosmoment. Telia håller ju på att montera ner delar av kopparnätet för fast telefoni och ersätta det med en telefonilösning via mobilnätet. För Ing-Marie Granath vore det en katastrof om hon berörs.

– Det ligger över en hela tiden. Det är en otrolig press.

Vad är alternativet om man tar bort kopparledningen?

– Då blir jag utan telefon. Jag var med om det i fem veckor innan de hittade felet och åtgärdade det. Det var det värsta jag varit med om. Man är helt utlämnad, kan inte ringa sjukvårdsrådgivningen. Jag använder ju telefon mycket eftersom jag inte kan vara ute i samhället som andra kan. Det var en katastrof för mig. En otrolig otrygghetskänsla. Det var jättejobbigt de här veckorna.

Vilket besked vill du ha nu?

– Att vi som behöver fast telefoni få ha den kvar. Det är ju inte bara jag. Vi är ju många i den här situationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".