Urban och Britt Wiktorsson i Lövtjärn kunde inte nå ambulansen när den kört vilse. Problemet? ambulansföraren hade ingen täckning på mobilen. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Ockelbo

Ambulansen körde fel - kunde inte kontaktas

"Det tog över en timme..."
1:40 min

När Britt Wiktorsson i Lövtjärn härom året blev akut sjuk och tvingades ringa ambulans, körde ambulansen fel samtidigt som den hamnade i radioskugga - utom räckhåll från både larmcentralen, Britt och hennes make Urban. 

Dålig telefontäckning är inte bara irriterande, det kan också snabbt leda till riktigt allvarliga situationer. Det vet Britt Wiktorson i Lövtjärn som härom året blev akut sjuk och tvingades ringa ambulans. Britt rasade ihop på köksgolvet och sedan började dramatiken:

– Jag bara tuppade av och blev liggande på golvet, berättar hon.

– Min make Urban ringde 112 på en gång och de lovade att en ambulans skulle komma på en gång. Och jag skulle ligga kvar på golvet sade de.

Men ambulansen dröjde alltså?

– Ja, den hade kört fel och hamnat i Dalarna.

– Eftersom varken vi eller larmcentralen kunde få tag på ambulansen måste den varit fast i ett område där mobiltäckningen inte når.

– Härifrån och en mil uppåt är det nästan en mils område som det inte går att få någon täckning på, berättar hon.

Ambulansen från Ockelbo var på villovägar och isolerad från både Larmcentralen och paret Wiktorsson själva. Då blev ovissheten riktigt plågsam berättar Britts make, Urban Wiktorsson.

– Ja, man hamnade i väldig vanmakt.

Hur lång tid tog det egentligen?

– Det tog över en timme, och vi visste ju inte vad det var för fel - det kunde ju ha varit en stroke eller något annat allvarligt, säger Urban.

Nu gick det ju bra. Till slut kom ambulansen - Britt blev omhändertagen och Urban kunde pusta ut. Men vi har också lärt oss att mobilen bara måste fungera när läget blir akut, säger han:

– Ja, en sån här gång vill man hålla kontakt med någon. Då vill man inte vara ensam och övergiven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".