Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gävle

Så röjer man i Gävle - imponerade norrmän tar lärdom

Publicerat onsdag 6 mars 2013 kl 15.00
"Vi har hört att Gävle är bästa stan i Sverige..."
(1:37 min)
Norrmän på snöröjningsbesök i Gävle. De vill lära sig hur Gävle kommun sköter snöröjningen av cykelvägar. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Just nu besöker norrmän Gävle för att lära sig hur kommunen sköter vinterväghållningen av cykelvägar. Varför de besöker just Gävle är för att de fått höra att Gävle kommun sköter snöröjningen av cykelvägar bäst av kommuner i Sverige.

Gävle är bland de bästa kommunerna i landet på att snöröja cykelvägar. Därför besöks kommunen just nu av norrmän som är här för att lära sig hur vinterväghållningen av cykelvägar sköts. En av norrmännen som är i Gävle är Trond Berget från Sykklistenslandsförening som är Norges motsvarighet till cykelfrämjandet.

– Vi har hört att Gävle är den bästa staden i Sverige, tillsammans med Umeå, på att röja cykelvägar på vintern, säger Berget.

– Så vi vill se hur kommunen här jobbar - vilka maskiner de har, vad som prioriteras och hur mycket pengar som satsats.

Ett 30-tal norrmän, som är medlemmar i det så kallade Sykkel-by-nettverket, är på besök i Gävle just nu för att lära sig mer om snörröjning av cykelvägar. Anledningen till att norrmännen är just i Gävle är alltså att de fått höra av cykelfrämjandet att Gävle är bäst i Sverige på att ploga cykelvägar. När David Eldrot från Samhällsbyggnad i Gävle får höra det blir han dock lite blygsam:

– Det är ju roligt om de tycker det, men jag vet inte riktigt om det är så.

– Men vi har ju prioriterat cykeln i väghållningen ända sedan mitten av 1990-talet. Man ska ploga cykelvägen före man plogar den intillliggande gatan.

– Sen finns det säkert en del som tycker att vi inte är så superbra, säger Eldrot.

Ett av målen norrmännen har med sitt besök i Gävle är helt enkelt att få sina landsmän att cykla mer. För det är vi bättre på i Sverige enligt Trond Berget:

– I Norge cyklar man totalt sett hälften så lite som i Sverige. Och under vintern så är skillnaden ännu större.

Är det därför ni är så mycket bättre längdskidor - eftersom ni cyklar mindre på vintern?

– Jag säger bara Johan Olsson, avslutar Trond Berget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".