Stefan Persson och Ann-Charlotte Gustavsson i Ålbo. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
P4 kollar telefoni

Stefan och Ann-Charlotte surfar i finväder

Stefan Persson har ett knep
1:49 min

Det är svårt att ringa när mobiltelefontäckningen är dålig, men också den trådlösa bredbandsuppkopplingen blir mer än lynnig när mottagningen sviker. I Ålbo måste invånarna vänta på vackert väder för att internet ska fungera.

Dålig mobiltelefontäckning ger problem. Det har särskilt lyssnare på landsbygden vittnat om när "P4 kollar" den senaste veckan granskat telefonin i Gävleborg. Lika besvärligt är det också att koppla upp sin dator eller smartphone på internet när täckningen är dålig. Stefan Persson i Ålbo i Hedesunda måste exempelvis ta till speciella knep för att kunna betala sina räkningar:

– Ja, man måste invänta fint väder om man vill ha kontakt med internet. Då är det mindre med störningar i luften och man har en chans att få något uträttat på nätet, säger han.

Frustrerande segt internet

Stefan Perssons trådlösa uppkoppling på det rikstäckande gamla GSM-nätet är det enda som fungerar någorlunda i Ålbo. Men har alltså tvingats anpassa sina internetvanor till väderleken och precis likadant är det för hans arbetslösa sambo Ann-Charlotte Gustavsson som ofta måste söka jobb på internet.

 – Det är frustrerande segt. Det tar en evighet att ladda upp de hemsidor man behöver besöka, skriva CV och liknade. Och ibland -"poff", så blir man plötsligt bortkopplad, säger hon.

 Jobbet blir lidande

Egentligen har Ann-Charlotte inget annat val än att fortsätta brottas med sitt sega internet. Arbetsförmedlingen kräver att hon aktivt söker många jobb, annars förlorar hon rätten till arbetslöshetsersättning. Nästa lika illa är det för resemontören Stefan som inte heller hemifrån kan göra det jobbet kräver - koppla upp sig på jobbservern och ladda hem de ritningar han ofta behöver:

 – Det finns inte en chans. Sådant får jag göra på sena kvällar på hotell när jag är på resa i tjänsten, säger han.

Orättvist dåligt

Lilla Ålbo är kort sagt avskuret från världen och Stefan Persson tycker därför att reklamen om allt snabbare bredband i städerna mest känns som ett hån. Det är fel att vissa orter ska ha allt och andra inget, menar han:

– Det är irriterande. Särskilt när man vet att vår telestation är förberedd för internet och att fem kilometer kabel från Hedesunda skulle ge också oss ett fullgott bredband.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".