Sofia Rapp-Johansson blev vanvårdad i fosterhem som barn. Foto: Magnus Liam Karlsson/Scanpix.
Sofia Rapp-Johansson blev vanvårdad i fosterhem som barn. Foto: Magnus Liam Karlsson/Scanpix.
Gävleborg

Familjehemsbarn riskerar far illa som vuxna

Sofia Rapp-Johansson är inte förvånad över Socialstyrelsens rapport
0:37 min

Personer som blivit omhändertagna som barn riskerar att fara mycket illa även i vuxen ålder. Det varnar Socialstyrelsen för nu. De drabbas oftare av sömnsvårigheter, skadar sig själva, använder mer läkemedel, dör oftare i förtid och har problem att försörja sig själv.

I Gävleborg exempelvis fick nästan var femte person i åldern 18-24 år som tidigare varit placerade i HVB (hem för vård och boende) långvarigt ekonomiskt bistånd 2011.

Sofia Rapp-Johansson, författare i Hudiksvall utsattes för vanvård som barn och hon är inte förvånad över Socialstyrelsens rapport.

- Det måste finnas fler socialsekreterare, de måste ha bättre utbildning och de måste våga se barnet och prata med barnet. Varje barn ska ha en egen kontaktperson, och de ska de ha nu enligt (barn- och äldreminister) Maria Larsson, men det blir bara ord på ett papper. Sätt in mer resurser, säger hon och fortsätter:

- Det går att lösa. Och så finns det inget som säger att barnet har det sämre av att bo kvar hemma. Ofta blir det sämre av att flytta eftersom det uppenbarligen inte finns så bra fosterhem och HVB-hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".