1 av 2
Åklagare Stig Ernsund på plats i Hudiksvalls tingrsätt. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
2 av 2
Försvarsadvokat Nicklas Rydberg. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Hudiksvall

Bärföretagaren häktades i dag

I dag omhäktades bärhandlaren Ari Hallikainen från Enånger av Hudiksvalls tingsrätt. Tingsrätten ansåg att han på sannolika skäl är misstänkt för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott och att det finns risk för flykt.

Så sent som i går fördes han till Sverige från Thailand där han hållit sig undan i två års tid. Själv nekar Ari Hallikainen till alla anklagelserna och menar att det finns förklaringar, säger försvarsadvokat Nicklas Rydberg:

– Till exempel är det fråga om varför bokföringen inte skulle ha skötts. Det har ju överlämnats till en bokföringsbyrå som av skäl som varken han eller jag vet har struntat i, säger han.

Hur kommer det då sig att han har hållit sig gömd i Thailand i två år?

– Ja, om han har varit där vet ju inte jag. Jag kan inte svara på det. Vi har inte diskuterat den typen av frågor, utan det vi har pratat om det är sådant som har med utredningen att göra, säger försvarsadvokaten Nicklas Rydberg.

Miljonbelopp har inte redovisats
Totalt handlar det om en skatteskuld på 3,5 miljon kronor.

Åklagare Stig Ernsund menar att Ari Hallikainen är skyldigt till grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, dels i Hudiksvalls kommun när han drev en enskild firma mellan åren 2007-2009, och dels i Åsele i Västerbotten under sommaren 2010 i företaget Lomsjö bär.

Under häktingsförhandlingen blev det en torr uppräkning från åklagaren om taxeringsår och räkenskapsår som inte redovisats till Skatteverket. Men bakom en del av siffrorna finns 159 thailändska bärplockare.

När skulle få betalt i slutet av september 2010 av Lomsjö bär fanns inga pengar.

Under sommaren hade Ari Hallikainen plockat ut 4,4 miljoner från banken och när det var dags för löneutbetalning stack han utomlands med dem - det är åklagare Stig Ernsunds teori.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".