Tord Westlund köpte en ny mobil och blev förvånad när han inte hade någon mottagning, trots att hans gamla mobil med samma operatör inte har några problem med täckning. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio
P4 Kollar Telefoni

Tord köpte senaste mobilen - mottagningen sjönk i botten

"Vad sade du? vad sade du?"
1:52 min

Vilken mobiltelefon du har kan avgöra hur bra mottagning du får. Att olika tele-operatörer har olika bra täckning i olika områden är ju ingen nyhet. Men när frilansjournalisten Tord Westlund i Gamle utanför Hedesunda köpte en av de senaste mobiltelefonerna på marknaden, så fick han en tråkig överraskning.

När det var dags för Tord Westlund att köpa ny mobiltelefon såg han till att köpa den som säljaren sade skulle vara bäst. Men trots att han har samma operatör, och lagt 6 000kr på en ny smartphone, så är mottagningen betydligt mycket sämre än med den åtta år gamla mobil som han har kvar som reserv.

– Varje dag får jag höra: "Vad sade du? vad sade du?".

– De hör inte vad jag säger, och jag hör inte vad de säger.

– Jag ska faktiskt få byta den här telefonen, som kostade 6 000 kr, mot en äldre modell eftersom jag inte har någon mottagning på den, säger Westlund.

– Som du ser på den så står det "endast nödsamtal" på den, medan mobilen som ligger intill här som är åtta år gammal, pendlar mellan fyra och fem staplar som är det högsta.

Och det är samma operatör på båda mobilerna?

– Ja, det är Telia på båda, fastställer han.

– Det bryts hela tiden, och man får ringa upp igen. Men vissa bryr sig inte om att svara då och undrar vad man egentligen håller på med.

– Men när jag pratar i den gamla telefonen så bryts samtalen aldrig.

– Det är inte första gången det här händer heller, jag har haft flera mobiler som det varit samma sak med, säger Westlund.

Tord som kallar sig själv för "telefonoman" använder mobilen väldigt ofta i sitt arbete som journalist och säger att han har märkt hur mottagningen blivit sämre i de nya telefonerna han skaffat på senare år.

– Jag ringde supporten för företaget som gjort den här nya telefonen och till slut fick jag tag på en person som sade att antennerna sitter annorlunda i den här senaste modellen som är företagets flaggskepp.

Och nu ska han alltså få en äldre modell som ska ha bättre mottagning. Så förhoppningsvis kan han utföra sitt arbete utan att hans telefonsamtal bryts.

– Ja, jag får hoppas det, avslutar Tord Westlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".