Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P4 Kollar Telefoni

Ditt mobilval kan påverka mottagningen

"Ett pris man får betala för att man får mer funktioner "
1:52 min
Hur bra mottagning du har på mobilen avgörs inte bara av var du är och vilken operatör du har - det spelar också roll vilken mobiltelefon du har. Foto: Joakim Oldeen/Sveriges Radio

Att kunna ringa med din telefon ses som en grundförutsättning. Men eftersom det tillkommer fler och fler funktioner på våra smartphones, blir det mindre och mindre plats över för antennen som sköter signalen för vanliga telefonsamtal. Mats Nilsson är projektledare på forskningscentret för trådlös kommunikation vid KTH i Stockholm, och han menar att lite sämre täckning är ett pris konsumenterna får betala.

Tidigare i dag rapporterade vi om Tord Westlund som knappt kan prata i telefonen på grund av att hans splitternya smartphone har så dålig täckning. Samtidigt har han en åtta år gammal telefon, med samma operatör som fungerar utan problem.

Mats Nilsson är projektledare på forskningscentret för trådlös kommunikation vid KTH i Stockholm:

– Det kan vara ett pris man får betala för att man får mer funktioner så att säga, säger Nilsson och fortsätter:

– Det är ju också så att man hade mer utrymme för effektiva antenner i äldre telefoner som var större.

– Går vi tillbaka 10 år så hade de flesta mobiler en antenn som satt utanpå eller som gick att dra ut. Så de mobilerna har fortfarande något bättre täckning för telefoni än de moderna och kompakta mobiltelefonerna.

Och visst är det så, att det inte bara beror på var man befinner sig, och vilken operatör man har när det kommer till mottagning på mobiltelefonen. Utan det spelar också roll vilken telefon man faktiskt har. Det säger Per-Simon Kildal som är professor i antennteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Det kan ha att göra med var antennen är placerad i telefonen. Nu är ju alla antenner inbyggda och då fungerar de inte lika bra än dem som var externa.

Så det är olika bra täckning på olika mobiltelefoner?

– Ja, det kan det vara. Det är självklart.

– Det beror på att tekniken är olika i olika telefoner, och antennerna kan ha olika form och vara placerade på olika platser i telefonen.

Kan man göra något då för att man ska få bättre täckning?

Man bör försöka hålla handen borta från mobilen, alltså inte låta handen täcka mobilens baksida så mycket. Och om man håller telefonen en liten bit ifrån huvudet, och inte trycker den så hårt mot örat så kan det också bli bättre, berättar Kildal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".