Marie Centerwall. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
Bollnäs

Jämställdhet på riktigt i Bollnäs

"Det är kanske inte så jämställt"
1:31 min

Jämställdhet även i praktiken - det ska bli verklighet i Bollnäs kommun. Det tycker kommunstyrelsen som föreslår att Bollnäs kommunfullmäktige ska ställa sig bakom en europeisk deklaration för jämställdhet.

– Vi gör saker av tradition, vi gör saker vi inte är medvetna om. Men får vi det vinklat på andra sätt så ser vi faktisk att, ja men det är ju kanske så här, det är inte så jämställt. Utan vi måste få hjälp att synliggöra det här som vi kan göra bättre. Så att alla människor i vår kommun får samma grundförutsättningar att leva i ett jämställt samhäller, säger Marie Centerwall, kommunalråd i Bollnäs kommun.

Samhället bara jämställt i teorin
Deklarationen som vill integrera jämställdhet i all kommunal och regional verksamhet kommer från CEMR, de europeiska kommun- och regionförbundens samarbetsorganisation.

Även om samhället är jämställt i teorin så är det inte så det ser ut i praktiken, vilket beror på sociala konstruktioner baserade på stereotypa könsuppfattningar, menar CEMR.

Marie Centerwall kan se en rad områden där jämställdhet behöver integreras mer i det dagliga arbetet i kommunen:

– Snöskottning av vägar, hur lägger man upp det utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Hemtjänsten, hur är insatserna där?

Ökad kunskap ska leda framåt
Och prio ett, enligt Marie Centerwall, är att öka kunskapen hos anställda och förtoendevalda. Vem som ska leda utbildningsarbetet är i nuläget oklart. I dagsläget så saknar Bollnäs till exempel en anställd jämställdhetsstrateg eller genuspedagog som jobbar övergripande med de här frågorna i kommunen:

– Vi har ju många människor anställda och naturligvis så måste det ledas av personalansvariga i kommunen och det kan ju hända att det krävs mer resurser för att kunna genomföra det här.

Fakta: Jämställdhetsdeklaration

Deklarationens 6 principer

1. Jämställdhet är en grundläggande rättighet

2. För att jämställdhet ska garanteras måste flerfaldig diskriminering och andra missgynnanden bekämpas

3. Ett representativt deltagande av kvinnor och män i beslutsprocessen

4. Att avskaffa stereotypa uppfattningar om kön

5. Jämställdhetsintegrering av alla kommunens verksamheter

6. Att handlingsplaner och program har finansiering

Källa: Region Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".