Arkivbild. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix
Nordanstig

Förtydligande om apatisk flicka

"Dottern var inte apatisk när beslutet togs"
1:34 min

I går berättade vi om 13-åriga Susan Mouradyan i Strömsbruk i norra hälsingland som är apatisk och som nu ska utvisas till Armenien tillsammans med sin familj. Tre gånger har familjen fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, men vi ska förtydliga att när Migrationsverket fattade beslut om utvisning så var Susan INTE apatisk.

Det senaste avslaget fick familjen från Migrationsöverdomstolen och nu väntar familjen på att utvisas.

Falah Rasul har varit familjens juridiska ombud:

– Dottern var inte apatisk när Migrationsverket fattade beslut i mars 2012, säger han.

Familjen flydde sommaren 2010
Familjen Mouradyan flydde från Armenien sommaren 2010 efter att pappan vägrade att hjälpa till med valfusk och därför fick utstå både våld och hot.

När Susan kom till Sverige var hon först mycket deprimerad men blev ännu sämre när familjen fick reda på att de inte skulle få stanna:

– När dottern fick beslutet blev hon apatisk och då överklagade vi till Migrationsdomstolen och åberopade ett läkarintyg där det framgick att hon är apatisk och befinner sig i ett väldigt allvarligt hälsotillstånd. Vi har åberopat det apatiska tillståndet i överklagandet till Migrationsdomstolen och åberopat två läkarintyg till Migrationsdomstolen, men domstolen ansåg inte att det fanns anledning att upphäva Migrationsverkets beslut.

Avslag i samtliga instanser
Familjen har nu alltså fått avslag i samtliga instanser och ska utvisas - men om de skulle lämna in ny begäran om verkställighetshinder eller inhibition - alltså nya skäl att få stanna på grund av Susans hälsotillstånd skulle Migrationsverket pröva ärendet igen - men en sådan begäran har inte lämnats in enligt Migrationsverket - vi hör familjens juridiska ombud Falah Rasul igen:

– Ingen har bett mig att göra en sådan ansökan om verkställighetshinder. Jag har ingen information om det har gjorts eller inte gjorts, men har Migrationsverket sagt att det inte finns så finns det inte eftersom det ska registreras om det finns en ansökan om verkställighetshinder på grund av försämrat hälsotillstånd, säger Falah Rasul som har varit familjens juridiska ombud.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".