gävleborg

Gävleborg har sämst mänsklig utveckling

Stefan Fölster, chef Reforminstitutet: "En tendens att förringa problemen"
1:03 min

Gävleborgs län har den sämsta mänskliga utvecklingen i landet. Det hävdar tankesmedjan Reforminstitutet som gjort en sammanställning av en rad olika faktorer.

Reforminstitutet har undersökt skolan, jobben, hälsan och pengarna, samt en kategori som kallas "Hopplöshet och utanförskap".

De har bland annat kollat andelen avhoppare från gymnasiet, arbetslösheten, långtidssjukskrivningarna och medellivslängden.

– Gävleborgs län har siffror som närmar sig Greklands eller Spaniens nivåer och publiceringen borde leda till ett uppvaknande bland politikerna, säger Reforminstitutets chef Stefan Fölster.

Enligt institutet är spridningen stor mellan länets olika kommuner.

Sämst utveckling i länet när det gäller sociala indikatorer har Nordanstig (plats 273 av 290 kommuner), tätt följt av Ljusdal och Söderhamn.

Ovanåker har den högsta ungdomsarbetslösheten på 32,6 procent, medan Gävle har den högsta generella arbetslösheten på 13,9 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".