Brynäsbacken Fredrik Styrman är redo att slå ut sina forna lagkamrater i Skellefteå i kvartsfinalen. Foto: Emil Lundberg/Sveriges Radio
Ishockey

Brynäs redo att försvara SM-guldet

Tommy Jonsson, tränare Brynäs: "Stärkta"
1:42 min

Ikväll inleds SM-slutspelet i hockey för herrar, och de regerande mästarna Brynäs ställs i kvartsfinalen mot de överlägsna seriesegrarna och förra årets finalmotståndare Skellefteå. Brynäs tog sig med nöd och näppe till slutspel men hoppas kunna bygga vidare på den starka avslutningen av serien.

En stark avslutning på grundserien såg till att Brynäs blev ett av de åtta lag som slåss om SM-guldet, och det är just avslutningen man nu ska bygga vidare på i slutspelet säger tränaren Tommy Jonsson.

– Vi hade en period då det var stort tryck på oss, och det gick vi så stärkta ur så det är det vi har med oss in i slutspelet nu. Vi vill visa upp den styrkan, säger han.

Sedan slutspelsplatsen blev klar för någon vecka sedan har laget kombinerat träna och vila, med en lite annorlunda uppladdning inför det stundande slutspelet.

Ni var ute och grillade korv i skogen en dag förra veckan, vad ger det till laget?

Det är mest för att göra något annorlunda. Det var som ett avslut på grundserien och ett avstamp inför slutspelet. En kul grej med lite lekar och så fick vi komma ut i solen och göra lite annorlunda saker tillsammans, säger Tommy Jonsson.

Nu väntar alltså seriesegrarna Skellefteå i kvartsfinalen, och en spelare som borde ha mer koll än någon annan på motståndet är backen Fredrik Styrman, som för bara några månader sedan spelade i just Skellefteå.

– Det ska bli roligt. Det är lite speciellt att det blev just dem, men vi har varit inställda på det ett tag och det ska bli kul, säger han.

De flesta har Skellefteå som favoriter i kvartsfinalen, vad säger du om det?

– Det är helt klart favoriter, de vann ju serien stort och det är ett fantastiskt bra lag. Vi slår ur underläge, men det tror jag passar oss bra, säger Fredrik Styrman.

Lagom till slutspelet kommer Brynäs få tillbaka flera av de spelare som varit skadade, och laget har inte ändrat det mål man satte upp redan innan säsongen - att försvara SM-guldet. Och tränaren Tommy Jonsson säger att man tagit viss hjälp av förre Skellefteåspelaren Fredrik Styrman.

– Klart att vi hör oss för med honom, inget snack om den saken. Men vad han sagt håller vi för oss själva, säger Tommy Jonsson.

Eftersom ni har som mål att ta det här SM-guldet kommer ni alltså slå ut Skellefteå i kvartsfinalen?

– Ja, det kommer vi göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".