Per Mellqvist, virkesköpare, vill att fler ska bli aktiva skogsägare. Foto: Elin Häggberg/Sveriges Radio.
Bollnäs

Skogsägare kan gå miste om miljoner

Per Mellqvist, virkesköpare: "En del är osäkra"
1:35 min

Privata skogsägare riskerar att förlora miljonbelopp för att de är för passiva, menar Stora Enso Skog. Vid ett seminarium på tisdagskvällen i Bollnäs så kunde privata skogsägare få hjälp, råd och information om hur dom kan få ut mer av sin skog.

– Vi ser att en del bor inte på sin fastighet utan bor långt ifrån sin skog. De kanske känner sig lite osäkra på hur de ska tackla sin skog och hur de ska sköta den på ett aktivt sätt, säger Per Mellqvist, virkesköpare på Stora Enso Skog i Bollnäs.

Kan öka intäkterna
Det finns runt 13 900 skogsägare i Gävleborgs län, enligt statistik från Skogsstyrelsen från 2010. Per Mellqvist vill att fler av dem ska ta hand om sin skog och bli mer aktiva genom att bland annat gallra och röja i skogen.

Med upp till 50 000 kronor per hektar kan skogsägare öka intäktsmöjligheterna, på en omloppstid av 100 år, tror Per Mellqvist. Att sköta om sin skog gör också att den växer bättre och ger bättre skog på lång sikt, något som även gynnar Stora Enso.

– Sen är vi naturligtvis intresserade av att köpa in skog av privata markägare och då är vi beroende av att de sköter den på ett korrekt sätt, säger Per Mellqvist.

Förvaltar till kommande generationer
Karin Eriksson från Flästa är privat skogsägare och för henne är det det viktigt att ta hand om sin skog:

– Det är ju en typ av förvaltning, generationer emellan. Då vill jag gärna sköta min skog genom att röja och gallra, för att få en större tillväxt vid avverkning. Då har jag till hjälp min skogsskötselplan och min inspektor från Mellanskog som jag samråder med.

– Jag har varit i skogen sen jag var liten, med pappa och mamma . Det har varit en naturlig grej. Det försöker jag också få in i mina barn. Det är ju inte bara att avverka timmer och sånt utan det finns ju också rekreationer, säger Karin Eriksson, privat skogsägare i Flästa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".