1 av 3
Glad men rädd för vargar är Maria Gratias från Färila som inte vill gå ute med hunden längre. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
2 av 3
Annika och Stefan Mårdberg i Färila vill har vargarna i skogen och inte i samhället. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
3 av 3
Hans Blomgren hittade första spåren av vargarna i Färila den första februari. Foto: Hasse Persson/Sveriges Radio
ljusdal

Färilabornas oro för varg ska dämpas med informationsmöte

Maria Gratias: "Har tappat den naturliga skyggheten"
1:32 min

I dag bjuds alla Färilabor in till ett möte om varg med anledning av händelserna där två vargar tagit hundar och varit inne i samhället. Länsstyrelsen, LRF och Jägarförbundet vill sprida information och kunskap om varg och vargars beteenden.

Maria Gratias är en av de oroliga Färilaborna och hon har ett tydligt önskemål:

– Att de ska skjutas. Jag tycker de ska härifrån på en gång. Mitt barn är väldigt rädd, på kvällen vill han inte vara ute själv, säger hon.

Det var för drygt en vecka sedan som varg blev verklighet för många i Färila sedan tre hundar dödats av två unga vargar som spårats i byn Stocksbo.

Senare var en varg synlig och på en hund i tätbebyggt område.

– Det är väl bra att det blir ett möte där det kan bli information. Jag tycker inte om att vargen gått in i bostadsområdena för då har den tappat den naturliga skyggheten, säger Annika Mårdberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".