Vargvalpar från djurparker ska minska inaveln i vargstammen. Foto: Dominic Favre/Scanpix
varg

Djurparksvalpar ska rädda svenska vargen

Djurparksvargar ska rädda svenska vargen
3:46 min

Att sätta ut vargvalpar från djurparker till vilda varghonor för att minska inaveln i vargstammen, är en plan som hittills inte fungerat. Inför den här våren har man märkt vargtikar och utsikterna att lyckas ser bättre ut, även om det är väldigt många svårigheter kvar, säger Helene Lindahl på Naturvårdsverket:

– Än så länge går det väldigt mycket bättre än förra året, såtillvida att vi har två märkta tikar i nuläget. Och arbetet har inte avslutats än, utan nu väntar vi på att det ska snöa i Mellansverige så att vi förhoppningsvis kan få någon mer tik märkt, säger Helene Lindahl på Naturvårdsverket.

Att märka de vilda varghonorna är tvunget för att kunna spåra dem när de kryper in i lyan för att få valpar.

Sedan får inte åldersskillnaden vara större än 8 dagar mellan den vilda vargtikens egna ungar, och de djurparksvalpar som sätts ut, max två per tik. Eftersom vargar i djurparkerna föder senare än de som lever vilt, kan det bli svårt att samordna.

I den svenska vargförvaltningen har politikerna talat mycket om att vargstammen ska bli mindre inavlad med hjälp av utsatta vargvalpar. Optimismen har varit lite väl stor, menar Mats Amundin vid Kolmårdens djurpark.

– Ja, jag tycker nog att man blåst upp den här biten lite för mycket. Det här är en pusselbit i det här spelet.

Enligt Mats Amundin är den naturliga invandringen en bit, den här aktiva flytten som man nu har genomfört från Tornedalen är en annan viktig bit och sedan så är den här valputsättningen en tredje bit.

– Jag tror att man ska vara ganska realistisk när man ser på möjligheterna till volym på det här, eftersom det finns så många praktiska svårigheter vi måste överbrygga.

Mats Amundin jobbar också för Svenska Djurparksföreningen med vargvalpsplanerna.

Djurparkerna tar i år emot vargar från Ryssland, vars valpar ska kunna sättas ut från nästa år. Men hittills har alltså inte en enda valp placerats ut. Om det lyckas i år så blir det första gången. Men inte ens om valptiderna klaffar så kan man vara säker.

– Det har ju hänt när forskarna varit ute och märkt att de kommit till något stort stenskravel, där det varit en väldigt trång ingång där de inte kunnat komma in. Eller att valparna kunnat försvinna bort i hörnen. Det är en risk vi måste ha med i vår beräkning, säger Mats Amundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".