Birgit Lindblom, Cancerföreningen Gävleborg. Foto: Linnea Johansson / Sveriges Radio

Allt fler drabbas av cancer

Verksamhetschef för onkologin i Gävleborg: "Ganska kraftig ökning"
1:50 min

Var tredje person i Sverige drabbas någon gång under sitt liv av ett cancerbesked. Och antalet svenskar som får cancer ökar. Det visar Cancerfondens senaste rapport. Johan Ahlgren som är överläkare och verksamhetschef för onkologin i Gävleborg får ta emot allt fler patienter.

-Ser vi tio år tillbaka så har antalet individer som vi tar emot på onkologen på Gävle sjukhus – ja, det har varit en ganska kraftig ökning, säger Johan Ahlgren, överläkare och verksamhetschef på onkologin i Gävleborg, säger han.

Idag presenterade Cancerfonden den årliga rapporten och den visar att allt fler insjuknar i cancer.

2011 inträffade nästan 58 000 fall, vilket var 4 procent fler än året innan. Birgit Lindblom, som är kassör i Cancerföreningen Gävleborg, har stor erfarenhet av cancer dels som anhörig dels har hon själv haft bröstcancer.

- Vi har drabbats väldigt mycket i min familj av cancer. Både min mamma och min pappa hade cancer och min man hade dött (i cancer) ett halvår innan jag fick mitt cancerbesked, säger hon.

Alltfler söker sig till Cancerföreningen
Att fler drabbats av cancer märks hos Cancerföreningen dit fler sökt sig för att få hjälp och stöd, säger Birgit Lindblom.

- Man behöver ha någon att prata med och se sådana som varit med om samma sak och klarat sig. För då man får beskedet så känns det som en dödsdom. Det kan det vara men det behöver inte vara det, säger hon.

Går att påverka risken för att drabbas
Ökningen av cancer beror dels på att befolkningen blir allt äldre, dels på livsstilsfaktorer, såsom solning och rökning. Å här går det faktiskt att påverka och minska risken menar överläkaren Johan Ahlgren som har några råd.

- Sluta röka, sluta röka, sluta röka. Sedan kommer förstås regelbunden motion. När det gäller kosten; ät grönsaker och frukt. Undvik att äta alltför mycket rött kött. Och alkoholen, var lite försiktig med den. Självklart ska man kunna unna sig ett eller två glas vin till helgen, men större och mer regelbundna mängder avråder jag från. När det gäller solen, undvik att bränna skinnet och undvik solarium, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".