1 av 3
Åklagare Stig Ernsund på plats i Hudiksvalls tingrsätt. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio
2 av 3
Bärplockarna vid lägereldar i Åsele hösten 2010 efter att bärföretagaren försvunnit med deras löner. Foto: Robert Lundgren / Sveriges Radio
3 av 3
Försvarsadvokat Nicklas Rydberg. Foto: Agneta Sundberg / Sveriges Radio

Efterlyst bärbedragare fick sjukersättning utan åklagares vetskap

Åklagare Stig Ernsund: "Nej, det är ny information för mig"
1:58 min

Den bedrägeri-misstänkte bärföretagaren Ari Hallikainen som nu sitter häktad i Gävle uppger att han har fått sjukersättning utbetald av Försäkringskassan - samtidigt som han varit efterlyst. Det bekräftar hans advokat Nicklas Rydberg för P4 Gävleborg.

- Det var med på förhandlingen, jag hörde när han sa det. Och skattebrottsenheten har bekräftat att så är fallet, så det torde stämma, säger Rydberg.

Hur länge har du känt till att han har fått sjukersättning från Försäkringskassan?

- Det är möjligt att det har nämnts någon gång tidigare, jag minns ej.

Åklagare ovetande om utbetalning
Hallikainen, som var bosatt i Enånger, försvann hösten 2010 strax innan hans företag Lomsjö Bär gick i konkurs. Och för några veckor sedan greps han av thailändsk polis i Thailand. Nu sitter han häktad i Gävle och är på sannolika skäl misstänkt för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och grov oredlighet mot borgenärer. Att han ska ha fått sjukersättning, trots att han varit efterlyst sedan hösten 2010, var inte något åklagare Stig Ernsund hade vetskap om.

- Nej, det är ny information för mig.

Tycker du inte att du har ett ansvar som ledare för utredningen att kolla upp sådana här saker?

- Det tycker jag inte att jag kan säga.

Ingen dialog mellan brottsutredare och försäkringskassan
Det har alltså inte förts någon dialog mellan utredarna och Försäkringskassan, trots att det hade kunnat skynda på utredningen. Men Stig Ernsund menar att han inte vet om det hade hjälpt.

- Jag kan inte deras rutiner för vad de kan informera om; utbetalningar och vad man kan få ut i en brottsutredning av det.

Borde du inte undersöka det då?

På Försäkringskassan säger man att man inte slutar betala ut sjukersättning så fort någon blir efterlyst. Men att man gärna hjälper brottsutredningar på de sätt man kan.

- De kan naturligtvis begära ut vad vi har betalat ut pengarna till för konto, säger Britt-Marie Bondesson, som är enhetschef för Försäkringskassans kontrollenhet i Gävleborg och Västernorrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".